Windows Moviemaker downloaden en gebruiken

19/05/2008 door: Joost


logo_moviemaker

Wat is Windows Moviemaker?

Met Windows Movie Maker is het mogelijk om op een makkelijke manier gedownloade of zelf gemaakte videobestanden te importeren en te bewerken. Nadat je de bestanden geimporteerd hebt in moviemaker en er verschillende effecten op het toegepast kun je ze op dvd branden.


Complete speelfilms met MovieMaker bewerken kan prima, maar dit is vaak overbodig. Heb je bijvoorbeeld een aantal filmpjes van YouTube gedownload, dan komt Moviemaker wel van pas. Je kunt moviemaker dan bijvoorbeeld gebruiken om al je filmpjes op een fraaie manier achter elkaar te zetten en leuke overgangen toe te passen.

Windows Moviemaker is gratis te downloaden en neemt ongeveer 2GB schijfruimte in.

De werking van Windows Moviemaker

Ik ga er even van uit dat je al een aantal filmpjes gedownload hebt, bijvoorbeeld van YouTube. Weet je niet hoe je de filmpjes van YouTube kunt downloaden en opslaan, lees dan dit artikel nog eens door. Vervolgens start je MovieMaker op en als het goed is zie je nu afbeelding 1.

moviemaker1
Afbeelding. 1: Klaar voor de start.

Sleep nu alle fragmenten welke je wilt gebruiken naar het “Storyboard”. Het storyboard vind je onder in beeld. (Afbeelding 2)

moviemaker2
Afbeelding. 2: het storyboard.

Het storyboard is de standaard weergaven in windows Moviemaker. Moviemaker hakt de verschillende scenes uit de film in stukken en toont het eerste fragment uit deze scenes. Indien je je film wilt gaan bewerken is dit niet de meets handige weergave. Het is dan makkelijker als je ook kunt zien hoelang de verschillende fragmenten zijn. Hiervoor kun je de tijdlijnweergave gebruiken.

Klik links onder in beeld op Storyboard en selecteer vervolgens de optie “Tijdlijn”. (Afbeelding 3.)

moviemaker3
Afbeelding. 3: De tijdlijnweergave.

Effecten toepassen

Nadat de films in de tijdlijnweergave staat kunnen we de effecten gaan aanbrengen. Met effecten kun je het uiterlijk van de film aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan inzoomen.

Klik op Effecten links boven in beeld. Je krijgt nu een overzicht van de beschikbare effecten te zien. Er zijn veel effecten die je kunt toepassen, je zult hier even mee moeten experimenteren voordat je weet wat alles precies inhoudt. Selecteer een effect door er op te klikken en druk vervolgens op de “afspeelknop” in het voorbeeldvenster. Afbeelding 4.

moviemaker4
Afbeelding. 4: Het toepassen van zoom effect.

Als je tevreden bent met het gekozen effect kun je dit effect “slepen ” naar het filmfragment waarop je het wilt toepassen. Je ziet vervolgens een ster verschijnen op dit fragment, wat inhoudt dat er een effect op toegepast is.

Bij het toepassen van effecten is het belangrijk in de gaten te houden welk effect je war toepast. Gebruik je bijvoorbeeld het effect ouderdom, dan zul je dit effect op alle filmfragmenten terug moeten nlaten komen. Het ziet er anders raar uit dat als je de film uiteindelijk bekijken, een deel oud is, en het volgende deel weel normaal.

Het toepassen van effecten op foto’s

Je kunt effecten ook toepassen op stilstaand beeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het importeren van een fotos in je film. Kies wederom voor de optie “Media Importeren” om een film toe te voegen. Vervolgens sleep je de film naar de tijdlijn. Nu kies je achtereenvolgend de effecten Panning, naar beneden en uitzoomen. Als je de foto vervolgens in het afspeelventer bekijkt, zie je dat de foto als een bewegend beeld inm de film verwerkt is.

Het toepassen van overgangen.

Overgangen gebruik je om twee fragmenten soepel in elkaar over te laten floeien. Het is...

aan te raden hier niet al te enhausiast mee om te springen omdat er dan een heel onrustig beeld kan ontstaan. Pas een overgang alleen toe indien er ook echt iets verandert. Bijvoorbeeld als er ineens een heel ander onderwerp gefilmd wordt.

Je vind de verschillend overgangen door linksboven op de link overgangen te klikken. Klik op een bepaalde overgang en gebruik de afspeelknop in het voorbeeldvenster om de overgang te bekijken. (afbeelding 5)

moviemaker5
Afbeelding. 5: Het gebruik van overgangen

Weet je welke overgang je wilt gaan gebruiken, dan kun je hem toepassen door de overgang tussen de filmclips te slepen waar de overgang moet komen. Je ziet dat de overgang toegevoegd wordt en daarnaast een nieuw spoor verschijnt in de tijdlijn waarop de overgang verplaatst wordt. (Afbeelding 6)

moviemaker6
Afbeelding. 6: Het toevoegen van een overgang.

Zodra de overgang geplaatst is kun je eventueel instellen hoe lang de overgang mag duren. Standaard duurt de overgang 2 seconden. Wil je dit langer of korter laten duren, plaatst dan je cursor op de overgang. Er verschijnt vervolgens een verticale rode lijn waar een pijl aan vast zit. Versleep deze lijn om de overgang langer of korter te maken.

Infaden en uitfaden

In en uitfaden is eigenlijk geen overgang en ook geen effect. Infaden wordt vooral gebruikt bij de start van een nieuw onderwerp zodat er langzaam gefocust wordt op het onderwerp. Uitfaden is hetzelfde als uitzoomen en gebruik je vaak aan het eind van een onderwerp.

Om in en uit te faden klik je met de rechtermuisknop op het filmfragment en vervolgens kies je uit het snelmenu de optie Infaden. Het effect wordt meteen toegepast, je ziet dit doordat het begin van het fragment een zwarte kleur krijgt. (Afbeelding 7).

moviemaker7
Afbeelding. 7: In- en uitfaden.

Nadat je alle effecten toegepast hebt en je tevreden bent met je film wordt het tijd je film te publiceren. Klik boven in beeld op “Film publiceren”. Je ziet een venster met verschillend opties om je film te publiceren. Kies de door jou gewenste optie voltooi de wizard om de film weg te schrijven. Het eindresultaat is een zelfgemaakte film met daarin alle effecten en overgangen die je hebt aangebracht. (Afbeelding 8 )

moviemaker8
Afbeelding. 8: Publiceren

Tot slot

Windows Moviemaker is een gebruiksvriendelijk programma dat behalve films op dvd branden met name gemaakt is om leuke effecten op de film toe te passen. Moviemaker zul je dan ook vooral gebruiken om zelfgemaakte films te verfraaien of om kleine (van bijvoorbeeld YouTube gedownloade) filmpjes op een fraaie manier aan elkaar te plakken. En mocht alles toch nog niet helemaal duidelijk zijn, bij deze een kort instructiefilmpje:

Windows moviemaker

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Films bewerken
Tags: windows moviemaker

Comments

12 Responses to “Windows Moviemaker downloaden en gebruiken”
 1. astrid schreef:

  Een prima programma ik gebruik het zelf ook.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Ruud schreef:

  ik heb gisteravond mijn vakantiefilm bewerkt,althans een deel ervan en opgeslagen (diverse malen) ook na sluiten weer eens geopend, alles werkt perfect.
  ik wil vanavond verder gaan, dus open ik mijn vakantiefilm zoals ik gisteravond deed, krijg ik de melding

  “niet geïmplementeerd” en kan mijn film niet openen.

  heeft iemand deze melding ook al eens gehad?
  in de “help” staat hier niets over

  ben benieuwd of al mijn werk nu voor niets is geweest

  nwe pc 2.5 Ghz quad core 4 G geheugen veel ruimte op de schijf

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. FRANS dOOLAARD schreef:

  Ik gebruik moviemaker.
  Zijn ere upgrades?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Joost schreef:

  @Ruud, (beter laat dan nooit.. 🙂

  Op het Internet zie ik misschien wel wat mogelijke antwoorden. Probeer ze eens uit:

  * Zorg ervoor dat je alle bestanden die je in het project gebruikt niet verplaatst of verwijderd hebt op de harde schijf.
  * Alle geïmporteerde bestanden van het desbetreffende project in Movie Maker verwijderen.
  Daarna dezelfde bestanden weer importeren.
  * Sluit Movie Maker af.
  In de System32 map: Hernoem lmpgspl.ax in, bijv., lmpgspl.old
  Probeer het nog eens.

  Als dit allemaal niet helpt, dan vrees ik dat er niets aan te doen is.
  Van wat ik er van gelezen heb: Hebben meerdere mensen hier last van, is de oplossing niet eenduidig en heb je waarschijnlijk te maken met een bug in deze versie van Windows Movie Maker en/of Vista.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. emilio schreef:

  beste vrienden , ik heb movie maker geprobeerd , maar het lukt mij niet om op te tonen op mijn video naar tv te bekijken
  wat heb ik niet gedaan ????? om mijn films op tv te bekijken ???
  bedankt voor hulp
  emilio

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 6. emilio schreef:

  ok

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 7. ik schreef:

  Hallo,

  Ik heb een videofilm gemaakt in moviemaker, maar nu wil het branden op dv niet! Het zijn m2 bestanden.

  Zou iemand mijzsm kunnen vertellen waarom dit niet lukt?

  mvg Ik

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. kimberly schreef:

  hoi ik heb een vraag als ik een filmpje wil maken en ik impoteer mijn zelf opgenomen video fragment dan zie ik alleen zwart beeld en hoor ik wel het geluid hoe kan dit want heb een nieuwe pc vista hoe kan ik dit probleem op lossen mvg kimberly

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Kees schreef:

  Mijn vraag:
  Een collega heeft mij gefilmd. De mpeg-bestanden zijn op een stick gezet. Die probeer ik te openen.
  Maar nee. Hij zegt: kan niet worden geimporteerd.Een interface heeft teveel methoden om gebeurtenissen te starten.

  Mijn collega werkt met Windows Vista en de laatste Office.
  Ik werk met XP en met een Officepakket van wat jaren geleden.

  Hoe krijg ik Movie maker aan de praat zodat ik mijn filmbestanden tot een film kan maken?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Joost schreef:

  Hoi Kees,
  Probeer de films eerst eens vanaf je usb stick naar je harddisk de kopieren en dan het bestand te openen.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 11. BrittneyJuicy schreef:

  I often visit your blog and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates will give your blog higher rank & authority in google.

  I know that writing posts takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s
  tools which will shorten the time of creating an article to a few seconds.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

Geef jouw tips over dit onderwerp

*


Op de hoogte blijven de beste downloadsites? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief