Verschillende kabels : verschillende kwaliteiten

06/12/2010 door: Joost


image

Vorige week heb ik een en ander uitgelegd over de verschillende soorten kabels er aansluitingen er zijn, wat het verschil is tussen digitaal en analoog en gaf ik een overzicht van de meest gebruikte aansluitingen. Vandaag wil ik wat dieper ingaan op de vraag wat nu de beste aansluiting/kabel voor je TV of homecinemacenter is.

Wat is nu de beste aansluiting?

Laten we ten eerste zeggen dat je altijd de voorkeur moet geven aan een digitale kabel, wanneer je apparatuur dit mogelijk maakt. Mocht je toch voor analoog moeten kiezen, dan is voor de beeldkwaliteit een RGB component kabel absoluut aan te raden. Als digitaal mogelijk is kun je kiezen tussen DVI en HDMI.

De verschillen tussen HDMI en DVI zijn gering. En belangrijk punt hier is wel dat HDMI je het voordeel geeft van één kabel voor alle audio en video signalen. Als je met DVI werkt moet je alsnog een aparte kabel voor de audio aansluiten. Ook heeft HDMI meer mogelijkheden voor uitbreiding in de toekomst en is het een standaard die al flink geïntegreerd is in de TV en audio industrie. Zo vind je tegenwoordig op bijna alle nieuwe apparaten een HDMI aansluiting.

Altijd voor een digitale kabel gaan?

Mocht je de keuze hebben dan raden we absoluut aan om voor de digitale variant te kiezen, maar het is niet zo dat digitaal per definitie beter is dan analoog. Sommige mensen denken dat er bij digitale signaaloverdracht geen beeldinformatie, en dus kwaliteit, verloren kan gaan. Dat is niet waar, zeker niet over langere afstanden. Ook is het kwaliteitsverschil tussen een analoge video kabel en een digitale video kabel nauwelijks meetbaar, over een korte afstand wel te verstaan. Wel een belangrijk verschil is dan analoge kabels vaak de nieuwste technieken, snelheden en resoluties niet meer aankunnen, ook qua audio. Om deze reden ben je toch het beste uit met een digitale kabel.

Invloeden voor beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt in grote mate bepaald door de overdracht van het signaal en welke processen dit signaal onderweg allemaal tegenkomt in de verschillende apparaten. Als een signaal meerdere malen omgezet moet worden aangezien een apparaat het digitale signaal niet zo accepteert dan wordt de kwaliteit er niet beter op. Zo kan er bijvoorbeeld door een TV een bepaalde resolutie van een DVD of Blu-ray speler niet ondersteund worden. De TV (of de DVD / Blu-ray speler) moet dit signaal dan converteren naar een signaal dat wel ondersteund wordt. Hierdoor kan er kwaliteitsverlies optreden. Wanneer de bron een signaal verstuurt wat zonder aanpassingen op het display weergegeven kan worden wordt de beste kwaliteit behaald....

Toch zijn er vaak nog digitale conversies die in en tussen apparaten plaatsvinden, waar wij als consument nauwelijks weet van hebben. Maar, nogmaals, probeer de bron en de ontvanger zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Belang van de kabelkwaliteit

In principe zou de beeldkwaliteit van een DVI, HDMI en component signaal (mits dezelfde resolutie) nagenoeg hetzelfde moeten zijn wanneer de kabel goed is. Maar, er zit natuurlijk verschil tussen kabels. Vaak zie je het al aan de dikte van een kabel of aan de al dan niet vergulde afwerking. Een goede kabel kost geen 5 of 10 euro, maar ook geen 70 of 80 euro. Wat je daar tussenin aanschaft moet perfect voldoen.

Het voordeel van een component kabel is dat deze lange afstanden kan overbruggen aangezien het signaal sterk is en de kabel goed afgeschermd is. Dit is bij digitale kabels (HDMI en DVI) niet het geval. Bij langere afstanden, meer dan 5 meter, wordt het signaalverlies risico bij deze kabels steeds groter. Dit komt omdat het digitale signaal nogal zwak is en de kabelafscherming minder is dan bij andere soorten kabels. De minder goede, goedkope kabels hebben met langere afstanden en soms bij relatief korte afstanden moeite om de kwaliteit van het beeld te waarborgen.

De vraag die je jezelf moet stellen is of je echt vaak een kabel van meer dan 5 meter nodig gaat hebben. De meeste huiskamers hebben dit absoluut niet nodig, dus of dit nu een groot nadeel is valt nog te bezien.

Waar moet je nu voor gaan?

We hebben het al eerder gezegd, maar de keuze voor de kabels is echt afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt en ook de plaatsing hiervan. Is veel van je apparatuur analoog dan kun je het beste een analoge kabel gebruiken. Wil je meedoen aan de nieuwste technieken, zoals HD TV en 3D TV, dan moet je al snel kiezen voor een digitale kabel, in de vorm van een HDMI kabel.

Al met al kunnen verschillende kabels verschillende kwaliteiten geven, ook weer op verschillende apparaten. We kunnen wel zeggen dat in het huidige digitale tijdperk de analoge kabel steeds minder invloed zal hebben.

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Televisies,TV hardware

Comments

76 Responses to “Verschillende kabels : verschillende kwaliteiten”