uTorrent instelling van poorten en privacy

01/11/2010 door: Joost


image

Downloaden via bittorent is naar mijn idee de meest populaire manier van downloaden de afgelopen 10 jaar. Helaas is het niet een van de meest veilige manieren van downloaden, omdat je terwijl je het bestand download het tegelijkertijd ook weer upload. En dat laatste is in veel gevallen niet helemaal legaal. Wil je dus voorkomen dat Big Brother kan zien welke bestanden die je aan het downloaden bent dan is dit artikel zeker het lezen waard.

In deze handleiding Maak ik gebruik van uTorrent en dan wel de Engelse versie. Het is handig als je deze handleiding wil volgen de taal op Engels instelt. Dit kun je doen door te gaan naar opties => Voorkeuren => Taal. Hier kies je vervolgens voor Engels. uTorrent kun je via deze link downloaden.

Snelheid en privacy van BitTorrent

Als je gebruikmaakt van een router, dan zullen veel poorten waarschijnlijk gesloten zijn. Het resultaat is dan dat je Download veel langzamer verloopt dan je zou willen. De oplossing is je router te laten weten welke poorten gereserveerd zijn voor het BitTorrent verkeer. Een ander woord hiervoor is port forwarding. Daarnaast blokkeren veel providers populaire BitTorrent poorten. De oplossing is om een keer in de zoveel tijd de gebruikte poorten te wisselen zodat je provider er niet achter komt welke je gebruikt.

image

Beide instellingen zijn erg makkelijk aan te passen in uTorrent. Ga hiervoor naar Options > Preferences en klik op de connection tab. Zorg ervoor dat alle opties in de “Listening Port” section zijn geselecteerd. Ook schakel je UPnP Port Mapping, NAT-PMP Port Mapping, Randomize Port Each Start, en Add Windows Firewall Exception in.

image

Voor de beste resultaten moet je controleren of je router om kan gaan met UPnP en dat UPnP ingeschakeld is. Dit zal voor de meeste router schelden, maar als je niet zeker bent kijk dan even in de handleiding...

van je router.

Je BitTorrent verkeer beveiligen

de komende tijd zullen steeds meer providers willen voorkomen dat je bestanden aanbiedt of download via BitTorrent. Behalve het wisselen van poorten kun je ook je verkeer versleutelen. In mijn geval verdubbelde de snelheid van mijn download nadat ik het verkeer versleuteld had, dus het is zeker het proberen waard.

image

Ga naar preferences en selecteer vervolgens BitTorrent in het linker menu. Onder Protocol Encryption open je het dropdown menu “Outgoing”. Hier heb je vervolgens drie opties, namelijk: Disabled, Enabled, and Forced. Vervolgens zou je even moeten testen, probeer eerst een tijdje de optie “Try Enabled”. Mocht dit je snelheid niet verbeteren dan is de kans groot dat de “Forced setting” betere resultaten geeft. Als je bij bepaalde Download’s problemen hebt, bijvoorbeeld omdat er weinig aanbieders (seeders) zijn, schakel dan de optie “Allow Incoming Legacy Connections” eens in. Zorg er wel voor dat je dit niet standaard instelt.

Voorkom meekijken

In Nederland is het nog niet zo groot probleem, maar in de toekomst kan de wet wel eens aangescherpt worden. Het kan dus zeker geen kwaad om pottenkijkers buiten de deur te houden. Het programmaatje peerblock (http://www.peerblock.com/) controleert met wie je computer verbinding maakt, en voorkomt dat er contact gelegd wordt met bekende “slechte servers”. Bijvoorbeeld instanties die controleren wat jij aan het downloaden bent. Verder zijn er geen lastige instellingen, download peerblock en zorg ervoor dat dit programma opgestart is als je download met uTorrent.

Tot zover de huidige tips. Mocht je aanvullingen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag en ik zal je in de toekomst uiteraard op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Downloaden

Comments

156 Responses to “uTorrent instelling van poorten en privacy”