Uitgelegd: Digitale tv, HDTV, Digitenne, Satelliet en IPTV

22/11/2007 door: Joost


 

digitale tv

 

 

Wat is digitale televisie?

Bij digitale televisie wordt het beeld als mpeg-2 stream aangeboden. Technisch verhaal maar wellicht ken je het wel van de filmpjes die je op je computer hebt staan. Naast televisie en radiosignalen is het ook mogelijk om ondertitels, verschillende audiokanalen (verschillende talen), interactieve diensten en dolby-digital geluid door te geven. Uw tv is echter geen computer. Om te zorgen dat uw tv dit soort signalen "snapt" is een decoder nodig die deze signalen vertaald naar bruikbare signalen voor uw tv.


Bijna alle aanbieders bieden een "gratis" pakket aan welke de zenders bevat die je nu in principe ook kunt kijken. Daarnaast kan je dmv het afsluiten van aanvullende abonnementen extra zenders aanschaffen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een groot voordeel van digitale televisie is de betere beeld- en geluidskwaliteit. Het digitale signaal heeft nl geen last van ruis en dit is duidelijk te merken. Daarnaast is een voordeel dat er, indien je dit wilt, enorm veel extra zenders beschikbaar zijn die je met analoge tv niet zou kunnnen ontvangen. de vraag is natuurlijk of je hier op zit te wachten.

Een nadeel van digitale tv is dat je een aparte ontvanger nodig hebt. Deze is maar op 1 tv aan te sluiten. Wil je op meerdere tv’s kijken dan zul je een extra ontvanger moeten aanschaffen en een apart abonnement moeten nemen. Een ander nadeel is dat je geen ander programma kunt opnemen dan dat je op dat moment aan het bekijken bent.

Bij de meeste aanbieders moet je zelf een ontvanger aanschaffen, behalve bij UPC en Tele2. Deze leveren de ontvangers in "bruikleen".

Satelliet televisie

Ook televisie via de satelliet is digitaal. Via de satelliet heb je beschikking over het grootst aantal beschikbare digitale tv zenders. Het nadeel is dat satteliet tv een relatief hoge investering vraagt. Je hebt een schotel en een ontvanger nodig (+/- 300 euro) , een huis op het zuiden en in ieder geval geen twee linkerhanden. Je krijgt hiervoor wel ruim 100 gratis tv zenders en ruim 170 radiozenders in super kwaliteit voor terug. Hiervoor hoef je dus geen abonnement af te sluiten.

Voor de Nederlandse commerciele zenders moet je wel een abonnement afsluiten bij Canal Digitaal. Voor een compleet pakket betaal je ongeveer 7,50 per maand. Afgezien van de hoge investering is satelliet verder veruit het goedkoopst.

Digitenne, digitale tv via de ether

Sinds 2003 is digitale televisie via de ether beschikbaar onder de naam Digitenne. Dit wordt o.a. aangeboden door KPN en Tele2 Met Digitenne kan je de 23 meest populaire zenders waaronder alle publieke en commerciele omroepen bekijken. Een voordeel van digitenne is dat je geen kabels nodig hebt. Je sluit de ontvanger met een scart kabel aan op je tv en plaatst de meegeleverde (kleine) antenne.

De beeldkwaliteit is over het algemeen minder dan satelliet tv. Het komt nogal eens voor dat er "blokjes" in beeld verschijnen. Daarnaast is de ontvangst gevoelig voor storing van bv gsm’s of gewapend betonnen muren.

Een abonnement op digitenne kost je € 6,95 per maand met eenmalige entreekosten van € 14,95. Ook bestaat er een mogelijkheid om de eerste digitale ontvanger gratis 1 maand te proberen.

Digitale tv via de kabel

Bijna alle kabelaars gebruiken dezelfde techniek voor het doorgeven van het digitale signaal. Dit betekend dat u vrij bent zelf een digitale ontvanger aan te schaffen, en zonder meerkosten gebruik kunt maken van het digitale aanbod. Wilt u meer zenders ontvangen, dan zult u bij moeten betalen. Er zijn op dit moment verschillende digitale ontvangers te koop welke alle zo ronde de 99 euro kosten.

Upc is een uitzondering op de regel. Zij gebruiken een apart signaal welke je alleen kunt bekijken...

met een door UPC geleverde ontvanger/decoder. Deze krijg je in bruikleen, maar om vervolgens digitale zenders te kunnen ontvangen moet je een aanvullend abonnement afsluiten (bovenop je analoge abonnement). Hiervoor betaal je €2,16 per maand.

UPC biedt verder een aantal extra functies aan zoals "uitzending gemist"(gratis tot uitzendingen van 1 dag geleden), video on demand waarbij je vanuit je luie stoel films kunt huren, en het spelen van spelletjes (betaald). Mijn ervaring is dat het gebruik van uitzending gemist een meerwaarde heeft. Jammer dat je moet gaan betalen indien je uitzendingen van meerdere dagen geleden wilt bekijken.

Een overzicht van alle digitale aanbieders vind je hier.

IP-TV, digitale tv via internet

Sinds de komst van ADSL is het mogelijk om tv-signalen via internet aan te leveren. KPN en Tele2 bieden deze diensten aan, vooral bekend om het voetbal aanbod. Het voordeel van Ip-Tv is dat het interactiever is. Je kunt zelf beslissen wanneer je wat wilt bekijken. Daarnaast is het bv mogelijk om een live uitzending even stop te zetten voor een plaspauze, en daarna verder te gaan met kijken. Op het moment van schrijven kost Ip-Tv van KPN €9,95 p/m. Hiervoor krijg je 50 tv- en 75 radiozenders, en een HD recorder met 160 GB opname capaciteit. Daarnaast kun je binnen het aanbod van KPN gratis film kijken. Tele2 biedt vrijwel hetzlefde aan voor €7,95 p/m.

HDTV

Om het allemaal nog wat lastiger te maken is er sinds enige tijd HDTV. De huidige tv standaard, PAL, is eigenlijk behoorlijk verouderd. De resolutie van PAL is 720×576. Er worden tegenwoordig steeds meer HDTV’s verkocht. Dit zijn breedbeeld tv’s met een resoluitie van minimaal 1280×720 en maximaal 1920×1080. In principe geldt: hoe hoger de resolutie die het scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden.

Een hogere resolutie heeft op dit moment voor- en nadelen. Het nadeel is dat je alleen optimaal gebruik maakt van de resolutie indien de uitzending daadwerkelijk in HD uitgezonden wordt. Indien dit niet zo is zorgt een HDTV ervoor dat juist alle gebrekkigheden ook beter zichtbaar worden. Wordt een uitzending daadwerkelijk in HD uitgezonden, hou je dan vast. Het lijkt alsof Erwin Krol het weer in je huiskamer staat te presenteren, zo scherp en duidelijk is het.

Op dit moment verschilt het aanbod van HDTV per aanbieder. Elke kabelmaatschappij zend wel enkele programma’s in HD uit. Om de zenders te ontvangen heb je een speciale hd-ontvanger nodig. De meeste kabelmaatschappijen leveren deze bij aanschaf van het abonnement, maar het is ook mogelijk zelf in de winkel een ontvanger aan te schaffen. Abonnementskosten liggen rond de 6 euro per maand.

Conclusie

Digitale tv levert een duidelijk zichtbaar betere beeld en geluidskwaliteit. Deze kwaliteit hangt vervolgens wel weer af van de manier van aanbieden. Bij digitale tv via de kabel en satelliet zit eigenlijk altijd goed. De kwaliteit bij Digitenne is over het algemeen een stuk minder. Het is verstandig om nog even te wachten met IPTV of HD tv aangezien er naar mijn idee nog niet helemaal ontwikkeld is.

Nuttige links:

Overzicht digitale aanbieders
Info over HDTV
Meer info over Digitenne

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: TV hardware

Comments

81 Responses to “Uitgelegd: Digitale tv, HDTV, Digitenne, Satelliet en IPTV”