Streaming HD films en tv kijken op je computer

06/02/2009 door: Joost


streaming hdtv

Full hd en hd ready zijn termen die de meeste onder ons ondertussen wel kennen van de platte lcd en plasma tv’s. Televisies welke full hd of hd ready zijn, kunnen beelden tonen met hoge resoluties, tot wel 1920×1080 beeldpunten. En hoe hoger de resolutie is, hoe meer het detail.

Voorwaarde is uiteraard wel dat het tv signaal in HD (High Defenition) wordt aangeboden, en helaas is dit in Nederland meer uitzondering dan regel.

Ondersteund mijn computer beeldscherm hd kwaliteit?

Om volledig te kunnen genieten van de echt fantastische hd kwaliteit heb je eigenlijk ook een monitor nodig welke dit ondersteund. Maar niet getreurd, ook met een normale monitor kom je al een heel eind.

De standaard 17 en 19 inch tft schermen hebben een resolutie van 1280×1024 pixels en dit is voldoende om een HD  film op 720p te bekijken (zo meer hierover..)

Wil je films op een nog hogere resolutie bekijken (1080p) dan heb je een monitor van minimaal 24 inch nodig met een resolutie van 1920×1200 pixels.

 

720p en 1080p, wat is dat?

HD(tv) kent 3 resoluties, 720p, 1080I en de beste kwaliteit, 1080P.  Met 720p wordt de laagste resolutie aangegeven, een 720P signaal levert een resolutie van 1280×720 pixels.

Vervolgens komt 1080I met 1920×1080 beeldpunten en als laatste en beste kwaliteit komt het 1080P signaal. Deze levert net zo’n hoge resolutie als 1080I, alleen heeft dit nog een aantal extra voordelen boven eerder genoemde waar ik in een later artikel meer aandacht aan zal besteden. Kortom, een film met een resolutie van 720P is waarschijnlijk prima met je huidige monitor te bekijken.

 

Online HD tv en films kijken

Om toch al eens te proeven aan de kwaliteit van HD heb ik een aantal sites opgezocht welke demo’s, trailers en zelfs complete tv programma’s in HD kwaliteit aanbieden.

 

 

Microsoft WMVHD

Microsoft WMVHD demo’s

Windows media player is al geschikt om hdtv film af te spelen. Microsoft heeft een aparte site  opgerecht om je kennis telaten maken met HDTV. Je kunt op de site verschillende demo’s downloaden van bekende films.

 

 

en video" style="border-top-width: 0px; display: block; border-left-width: 0px; float: none; border-bottom-width: 0px; margin-left: auto; margin-right: auto; border-right-width: 0px" height="196" alt="vimeo hd films en video" src="http://www.tvjoost.nl/wp-content/uploads/2009/02/image4.png" width="260" border="0" />

Vimeo.com

Maakt gebruik van de laaste versie van Flash en biedt hdtv in 720p aan. Een snelle internetverbinding is wel een must.

 

 

smoothhd tv video

Smoothhd.com

Smoothhd heeft een aantal voorbeelden van online streaming hd films welke je gratis kunt bekijken.

 

 

veoh hdtv

Veoh.com

Deze oude bekende biedt zelf geen videos aan maar indexeert veel video en tv sites waaronder het HDNA channel van Sony.

 

 

the hdweb

Thehdweb.com

Snelle verbinding noodzakelijk, maar dan kun je 720p en 1080o films bekijken! Aanrader.

 

 

Apple Quicktime HD

Apple Quicktime HD demo films

Ook Apple zit niet stil op hd gebied. Je zult wel eerst de laatste versie van de Quicktime Player  moeten downloaden, maar dan kun je een groot aantal HD demo filmpjes bekijken.

 

 

Dailymotion.com hdtv

Dailymotion.com

Ook het bekende dailymotion.com heeft een aparte categorie mey HD trailers.

 

Aanvullingen, laat het weten in de comments!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: HD TV Video en Films

Comments

88 Responses to “Streaming HD films en tv kijken op je computer”