OLED tv’s, zo plat als een dubbeltje

09/02/2009 door: Joost


OLED televisie XEL-1

We zijn nog maar net gewend aan de LCD en Plasma beeldscherm-hype en we kunnen ons alweer op maken voor de volgende hype genaamd OLED TV. Want net als je dacht dat het niet veel platter kon, komen de verschillende fabrikanten met beeldschermen en televisies welke bijna letterlijk zo plat zijn als een dubbeltje.

OLED (organic light-emitting diode) beeldschermen bestaan uit duizenden piepkleine ledlampjes welke dicht op elkaar geplaatst zijn. De lampjes kunnen uiteraard uit zichzelf licht geven waardoor een achtergrondverlichting niet nodig is.

Dit scheelt zowel ruimte (een scherm met een dikte van 18mm is mogelijk!) als energie. Daarnaast beschikken tv’s met een OLED beeldscherm over een zeer hoog contrast, waarbij een contrastratio van 1.000.000:1 geen probleem is.

oled tv

OLED TV’s zijn er dun!

Dat het nog veel dunner kan met de OLED technologie bewijst Sony dat een OLED tv met een dikte van 0,3 cm dik heeft weten te maken. Dit naamloze prototype, de opvolger van hun vorige model genaamd XEL-1, heeft een resolutie van 960×540 pixels. Overigens wil Sony hun XEL-1 OLED...

tv dit jaar in Europa op de markt brengen. De tv gaat zo’n 1700 euro kosten.

Sony XEL-1 Sony XEL-1 tv

Wanneer kan ik een OLED tv kopen?

Volgens ZDNet Duitsland wil Samsung binnen een jaar de maandproductie van de OLED schermpjes verdubbelen. Sony introduceerde reeds een OLED-televisiescherm van elf inch en geeft aan grotere schermen aan het maken te zijn. Het zal dan niet al te lang meer duren voordat de tv’s betaalbaar worden. Ondertussen zul je het even moeten doen met onderstaand filmpje!

OLED XEL-1

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Televisies

Comments

71 Responses to “OLED tv’s, zo plat als een dubbeltje”