Les 1: films downloaden met torrents

06/08/2007 door: Joost


Het zal voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld zijn om een filmpje te downloaden, voor een hoop is het nog steeds een lastige klus. Om een en ander duidelijk te maken in de wondere wereld van het downloaden schrijf ik de komende dagen een aantal tutorials over het downloaden van films. Ik weet dat ik een hoop opmerkingen krijg over hoe het nog anders, beter en sneller kan maar ik wil het graag simpel houden. Heb je goeie tips, laat het dan rustig weten!

Hoe moet je niet downloaden

In het verleden was Kazaa, Shareazaa of Napster de manier om films en muziek te downloaden. Vandaag de dag is het, tenzij je absoluut zeker weet wat je doet, een bron van virussen. Niet aan beginnen dus. Ook het downloaden vanaf bepaalde websites kan wat dat betreft behoorlijk link zijn. Een aantal websites die te vertrouwen zijn vind je hier.

Een van mijn favoriete manieren van downloaden is via torrents. Een torrent is een heel klein bestandje dat je eerst download en vervolgens opent via een speciaal programma. Dit torrentbestand bevat informatie over de locatie van de tracker op het internet. Op zijn beurt houdt de tracker weer bij welke gebruikers het bestand al hebben of nog bezig zijn met de download. Diegenen die het hele bestand al hebben en alleen nog maar uploaden worden seeders genoemd, zij die nog bezig zijn met zowel up- als downloaden van het bestand, leechers.

Wat is nu het voordeel van deze manier van downloaden?

Het grootste voordeel is de snelheid. Iedereen die op deze manier download, biedt het bestand tegelijkertijd ook weer aan. Dus zodra je maar een klein stukje van het bestand binnen hebt, wordt dat direct weer beschikbaar gesteld voor andere downloaders. Diegenen die het hele bestand al hebben en alleen nog maar uploaden worden seeders genoemd, degene die nog bezig zijn met zowel up- als downloaden van het bestand, leechers.

De praktijk

Om torrents te kunnen downloaden en openen heb je twee dingen nodig; een programma dat de torrentbestanden kan lezen (BitTorrent-client) en een verzamelplaats vanaf waar je de torrents kunt downloaden. BitTorrent-clients zijn er in diverse soorten en maten, ikzelf vind UTorrent prettig werken.

Er zijn verschillende websites welke torrentbestanden aanbieden. Een van de grootste zijn Isohunt en The Piratebay. Nadat je UTorrent gedownload en geïnstalleerd hebt ga je naar bv Isohunt en maak je gebruik van de zoekfunctie om je film te zoeken. Nadat...

je op “Search” geklikt hebt krijg je een aantal zoekresulaten te zien. Rechtsboven deze resultaten wordt aangegeven hoe groot het bestand is en zie je een S en een L staan, idd het aantal Leechers en Seeders! Door op de S te klikken zorg je ervoor dat de meeste Seeders bovenaan in de resultaten komen te staan. Hoe meer seeders, hoe sneller de download.

Vervolgens klik je op de titel (normaal gesproken degene met de meeste seeders) die je wilt downloaden. Je krijgt dan nog wat extra info te zien en ook de text “download .torrent”. Hier klik je op en vrijwel direct zul je de vraag van Windows krijgen waarmee het de torrent moet opennen. Kies voor “Openen met” en vervolgens je BitTorrent-client, in dit geval Utorrent. Utorrent zal starten en wellicht nog een keer vragen of je het bestand wilt toevoegen. Klik ja en het downloaden kan beginnen.

De eerste 5 minuten kan het even duren voordat de snelheid op gang komt. Maar langzamerhand zul je zien dat er steeds meer seeders en leechers gevonden worden. Een film van 700Mb downlaoden in een uurtje is geen uitzondering.

Soorten bestanden die je kunt downloaden

Voordat je een torrent bestand download kun je bij de omschrijving van het torrent bestand zien welk formaat het is. Vaak zie je hier Bin, Cue of ISO staan. Deze bestanden kun je direct op CD/DVD branden met Nero of een ander brandprogramma. Je kunt deze bestanden ook uitpakken op je harde schijf maar dat is iets lastiger, ze zijn in principe bedoelt om snel op cd/dcd te kunnen branden. Indien je je film vanaf je computer wilt bekijken is het dus handiger om direct een afspeelbaar formaat te downloaden zoals AVI, Mpgeg,Mpg,Xvid, Divx of een zip of rar file welke makkelijk uit te pakken zijn.

Meer over BIN en CUE bestanden, klik hier
Meer over ISO bestanden, klik hier
Indien je mediaplayer dienst weigert heb je misschien niet de goede code geinstalleer. Voor uitleg klik hier!

Lees meer over dit onderwerp:

Comments

149 Responses to “Les 1: films downloaden met torrents”