LCD of plasma? Alles wat je moet weten

12/12/2010 door: Joost


lcd of plasma

Veel mensen vragen zich af wat nu exact het verschil is tussen een LCD en plasma TV en welke nu beter is om te kopen. En wat is die nieuwe LED techniek dan? In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn, waar je op moet letten en wat nu eigenlijk het beste voor jou persoonlijk is.

LCD en plasma

In het geval van LCD of plasma gaan we even uit van één ding dat ze beiden hebben; een Full HD (1080p) resolutie. Natuurlijk zijn er ook HD-Ready (720p) TV’s te koop, maar Full HD is wat de meeste mensen naar op zoek zijn.

De strijd tussen de LCD en plasma techniek loopt al jaren en er zijn voor- en tegenstanders van beide technieken. Het is niet dat de ene techniek beter is dan de andere, maar er zijn wel belangrijke verschillen die voor jou de doorslag kunnen geven.

Veel mensen denken dat plasma ‘dood’ is, maar eigenlijk is het verre van dat. Panasonic is het enige merk dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van plasma TV’s en doet dat ook zeer succesvol. Daarnaast zijn er merken als Samsung en LG die naast LCD/LED TV’s ook nog plasma TV’s maken en verkopen. Door de komst van 3D TV kent de plasma techniek ook weer een opleving.

 

De voor-en nadelen van LCD en plasma

Over het algemeen zijn LCD TV’s goedkoper dan plasma TV’s, zeker als de LED even buiten beschouwing laten. Een reden hiervoor is onder andere dat LCD TV’s ook in kleine maten (32 inch bijvoorbeeld) gemaakt kun worden. Plasma TV’s worden over het algemeen pas vanaf 42 inch gemaakt. Onder dit formaat worden de productie kosten te hoog.

Ook zijn LCD TV’s (en nu LED TV’s) vaak platter dan plasma TV’s. Dit komt doordat de techniek voor een plasma TV om meer ruimte vraagt dan een LCD TV. Een LCD heeft namelijk een...

dun laagje waar het beeld gevormd wordt door vloeibare kristallen. Een plasma TV moet een afgesloten ruimte tussen twee glazen panelen hebben waar gas in gepompt wordt. In dit gas ontstaat het beeld.

LCD TV’s hebben als nadeel dat ze vaak uit scherpe kijkhoeken een waas over het beeld krijgen of donkerder worden. Kijk je bijvoorbeeld schuin tegen een LCD TV aan dan kun je vaak een grote contrast vermindering zien. Plasma TV’s hebben dit probleem niet.

Plasma TV’s kunnen zeer diepe zwarte waarden en natuurgetrouwe kleuren bereiken en daarom is deze techniek ook vaak favoriet voor de echte filmliefhebber. Elke pixel kan afzonderlijk uit of aan gezet worden waardoor een pixel ook echt zwart kan zijn.

Bij LCD TV’s, daarentegen, kan het paneel waar vanuit belicht wordt nooit helemaal uitgezet worden op een bepaalde plek op het scherm. Hierdoor worden zwarte scènes in een film vaak grijzig aangezien er altijd belichting gebruikt wordt. Kleuren op LCD TV’s worden soms door mensen ook als onnatuurlijk en zeer fel ervaren.

Ten slotte kunnen LCD TV’s een scherper ogend (want ze hebben absoluut wel dezelfde resolutie) weergeven, voor sommige mensen zelfs te scherp. De strakke lijnen rondom objecten worden bij de LCD techniek strakker en scherper weergegeven. Het is een kwestie van smaak of dit voor jou een voordeel is. Volgende week het vervolg!

LCD of LEd televisie?

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Televisies,TV hardware

Comments

246 Responses to “LCD of plasma? Alles wat je moet weten”