Je Xbox 360, Playstation 3 of Wii instellen als mediaspeler

21/11/2008 door: Joost


image

Wat veel mensen niet weten is dat je je spelcomputer behalve voor het spelen van spelletjes ook erg goed kunt gebruiken als volwaardig mediacenter. Met andere woorden, je kunt je spelcomputer eenvoudig opnemen in je thuisnetwerk zodat je je opgeslagen films en muziek vanaf je gewone computer via je spelcomputer kunt beluisteren of bekijken op je televisie. Je hoeft dan nooit meer heen en weer te lopen met je zelf gebrande cd’s of DVD’s.

De volgende handleidingen die je op dit Weblog zult vinden gaan over hoe je je spelcomputer zo kunt inrichten zodat deze geschikt is om te gebruiken als mediacenter. De handleidingen zijn te gebruiken in combinatie met de PlayStation 3, Nintendo Wii en de Xbox 360. Vandaag start ik met het beschrijven van hoe je je computer geschikt maakt zodat deze kan communiceren met je spelcomputer.

Stap een: downloaden en installeren

Indien je een PlayStation 3 of Xbox 360 hebt dan start je met de installatie en configuratie van Windows Media Player 11. Microsoft mediaplayer beschikt over een optie om media te delen. Deze optie is overigens niet alleen geschikt voor je spelcomputer, maar ook voor andere pc’s of media apparaten in je netwerk.

Download Windows Media Player 11 vanaf de volgende locatie: http://ct.link.idg.nl/wmp11
Installeer de software en kiest tijdens de installatie voor “snelle instellingen”. Start Windows media player op.

Stap twee: media delen

klik op het pijltje onder media bibliotheek en kiest voor media delen. In het volgende venster kies je voor de optie mijn media bestanden delen en klik je op oké. Als alles goed gaat krijg je nu de vraag met welk apparaat je de media wilt delen. Als je je spelcomputer aan hebt staan, dan wordt deze automatisch gedetecteerd. Klik nu op de knop instellingen en geeft aan wat je wilt delen. Wil je alles delen dan kies je voor de optie alle classificaties.

Stap drie: apparaten toevoegen

Om media te kunnen delen moet je je spelcomputer autoriseren en toegang geven tot je computer waarop je deze media hebt staan. Zet je spelcomputer aan en als het goed is verschijnt op je pc een melding. Klik hierop en ga naar Windows media player. Onder “media bibliotheek”...

klik je op het pijltje en selecteer je “media delen“. In het menu zijn nu alle media apparaten zichtbaar. Selecteer je spelcomputer uit deze lijst, klik op toestaan en sluit af met Ok.

Stap vier: media toevoegen

Standaard deelt Windows media speler  de map “mijn persoonlijke mappen“. Als je je films in een andere map heb staan klik je op het pijltje onder “media bibliotheek” en kies je voor de optie “Geavanceerde opties” en vervolgens toevoegen. Hierna kies je de map die je wilt delen en klik je op oké. Uiteraard kun je meerdere mappen toevoegen, als je hiermee klaar bent klik je op sluiten.

Stap vijf: codecs

Indien je film niet of niet goed afspeelt, dan is de kans groot dat je niet de juiste codex geïnstalleerd hebt. Lees dan eerst het volgende artikeltje goed door, en installeer bijvoorbeeld K-lite codec pack.

Stap zes: firewall instellen

Lukt het je niet om bestanden te delen dan is de kans groot dat je firewall dwars zit. Let op: naast je gewone Windows firewall kan het ook zijn dat je nog een extra firewall geïnstalleerd hebt. Het gaat te ver om alle instellingen van de verschillende firewall’s door te nemen, hiervoor kun je het beste in de handleiding of op de website van de fabrikant kijken. Wat wel belangrijk is om te weten en wat voor iedere firewall geld is dat je de volgende poorten moeten openen. 2869 en 10243, en daarnaast UDP 1900, 10280 tot en met 10284.

Ziezo! Nu heb je een verbinding gemaakt tussen je spelcomputer en je pc. In de volgende tutorials zal ik je uitleggen hoe je je spelcomputer verder in moet stellen om films en muziek op je tv af te kunnen spelen. Zoals gezegd behandel ik hierbij de PlayStation 3, de Nintendo Wii en de Xbox 360.

Lees meer over dit onderwerp:

Comments

51 Responses to “Je Xbox 360, Playstation 3 of Wii instellen als mediaspeler”

Geef jouw tips over dit onderwerp

*


Op de hoogte blijven de beste downloadsites? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief