Hoe gebruik en open je .bin, .cue, .dat, en .rar filmbestanden?

07/04/2009 door: Joost


daemon tools

Als je regelmatig films via Bittorrent, WinMX, eXeem of Shareaza download dan kom je vast wel eens bestanden tegen waarvan je denkt.. ok, en nu? Voor veel mensen zullen de bestandformaten .rar and .bin/cue of .dat/.cue. een beetje tropisch voorkomen.

Om wat licht in de duisternis te scheppen vandaag een tutorial wat je met dit soort bestanden moet doen voordat je de film kunt bekijken.

Bestanden in het .rar and .bin/cue of .dat/.cue. kun je openen en gebruiken door het volgens van drie stappen en vijf gratis programma’s. 
   

1. WinRAR gebruik je om ingepakte .rar bestanden uit te pakken in een volledige bruikbaar formaat op je schijf.

2. CD / DVD “emulator-software” vertalen de bak, dat, en cue filmbestanden als een virtuele CD-DVD optische drive.

3. Een van de drie mediaspelers gebruiken we om de eigenlijke film te bekijken.

download winrar Download en installeer Winrar

 

Stap 1: Download WinRAR van RARLAB.com.

Je kunt winrar hier downloaden

Toelichting: WinRAR is wat we noemen een "archief manager". Functie van winrar is grote bestanden comprimeren zodat ze snel gedownload kunnen worden. WinRAR kan bv. een filmbestand van 1024 MB in 600 megabytes verkleinen. In ons geval zijn we geïnteresseerd in het omgekeerde, een gedownload bestand terug converteren naar het volledige bruikbare formaat.

 

Stap 2: Download en installeer "Daemon Tools".

Download en installeer "Daemon Tools"

Download en installeer "emulator"-software die je bestanden behandeling als een dvd of cd.

Toelichting: In tegenstelling tot de. Avi en. Mpg bestanden welke pc’s gemakkelijk kunnen openen, bestaan er veel P2P filmbestanden in .Bin of .Dat formaat. Bin en .Dat zijn standaard formaten voor een DVD of CD-speler, maar om ze te bekijken op een pc, moet je speciale software gebruiken. Met deze software is het mogelijk om bestanden te mounten, maw een virtuele cd-speler toevoegen aan je computer, welke de bestanden kan afspelen.

De meest populaire CD / DVD mount software is Daemon Tools 3.4.7. Daemon is een gratis en je kan het hier downloaden.

 

Stap 3: Downloaden en installeren van VLC, DivX en Windows Media Player.

VLC, DivX en Windows Media Player

    1. Download gratis VideoLAN VLC Player hier.
    2. Download gratis DivX Player hier.
    3. Download gratis de Windows Media Player 9 hier.

Toelichting: Er is een enorme ratjetoe van bestandstypen beschikbaar via internet en P2P downloaden. Een slimme gebruiker weet dit, en maakt gebruik van ten minste 3 verschillende film-spelers om met succes de reeks van uiteenlopende filmbestanden te kunnen afspelen.

De 3 gesuggereerde spelers: Windows Media Player (meestal meegeleverd met Windows XP), DivX Player en VideoLAN VLC Player spelen 99% van alle downloadbare films af.

 

Stap 4) Pak het primaire WinRAR-bestand uit in de .bin / .cue / .dat formaten.

image

Vind het belangrijkste. Rar bestand en extract (decomprimeer) het door er met je rechtermuisknop op te klikken.

1. Zoek allereerst met windows explorer het primaire RAR bestand. Dit is een pictogram in de vorm van 3 kleine boeken, en zal waarschijnlijk het enige bestand zijn met een. Rar extensie aan het einde van zijn naam.

2. Klik met de rechtermuisknop op het gevonden .Rar bestand, en klik op “extract to” a subfolder". Dit is meestal de derde keuze in het menu dat met rechts klikken verschijnt. Onthoud de naam van de folder die je aanmaakt om het .Rar bestand uit te pakken.

3. Bevestig met "ja", en geef WinRAR ongeveer 2 minuten.

4. De software zal het gevonden .rar bestand uitpakken van het primaire RAR bestand, en het zal ook automatisch koppelen aan tientallen andere .r## ondersteunende bestanden. 

5. Het uiteindelijke resultaat is een .Bin en .Cue-bestand of een .Dat en .Cue bestand.

Uitleg: Grote ingepakte filmbestanden bestaan uit tientallen. R01,. R02,. R03 bestanden. Elk van deze bestanden is vaak 14649 kb groot.
Op deze manier...

verkleint winrar een groot bestand. WinRAR knipt het grote bestand in tientallen kleinere gekoppelde "zuster". R## bestanden, die vaak de helft van de oorspronkelijke grootte zijn.

 

Stap 5) Het .Cue bestand mounten

image

Nu ga je met behulp van Deamon Tools je computer overtuigen dat de zojuist uitgepakte filmbestanden op een dvd of cd staan.

 
1. Start de Daemon Tools software. 

2. Een rode of groene icoon van een bliksemschicht verschijnt rechts onderaan van je scherm in de Windows clock tray.
 
3. Klik met de rechtermuisknop op de pictogram van het bliksemschicht en kies de eerste "virtuele schijf" letter die je ter beschikking hebt. Meestal is dit G:. Kies dan "Mount Image". Kies een drive letter naar keuze … de letters zelf zijn willekeurig en zijn slechts een verwijzing naar de naam van je virtuele drive.

4. Blader in het dialoogvenster naar het .Cue bestand dat je een paar minuten geleden hebt uitgepakt.

5. Een ander dialoogvenster zal je vervolgens de vraag stellen wat je wilt doen met het .Cue bestand. Kies "“Open folder to view files”.

6. Binnen een paar momenten, zie je waarschijnlijk een ander dialoogvenster met de naam "G:", en vier mappen met namen zoals: EXT, MPEG #, GESEGMENTEERDE en VCD2. Dit dialoogvenster betekent dat alles ok is en Windows de bestanden als een CD of DVD ziet.

7. Open de MPEG# map, en je vindt nu de filmbestanden in .Avi, .Mpeg of .Dat formaat.

 

STAP 6) Start het .avi / .mpeg / .dat bestand in een van de gedownloade mediaplayers.

1. Vind het afspeelbare primaire filmbestand. Het zal normaal gesproken groter zijn dan 600000kb en eindigen met de extensie .Bin, .Dat, .Avi. of .mpeg.

2. Probeer het bestand op te starten door er op te dubbelklikken. Als het goed is zal Windows Media Player trachten het bestand te laden.

3. Als Media Player het niet lukt, probeer dan het bestand te openen in de DivX Player. Je kunt het bestand slepen naar de DivX speler. DivX is gebruikt voor het bekijken van .DAT-bestanden.

4. Als je nu nog geen beeld hebt dan probeer je VLC player van VideoLAN. VLC speelt kan met enorm veel bestandsformaten overweg.

Als het goed is moet je nu kijken naar de film! Als je filmbestand niet werkt niet na al de bovenstaande stappen, ga dan naar stap 7.

 

STAP 7) Troubleshooting, indien je film nog steeds niet afspeelt

Als zelfs na herhaaldelijk proberen de vorige 6 stappen niet helpen om je gedownloade film af te spelen, lees dan verder.

1. Je hebt een corrupt bestand gedownload dat zich voordeed als een volledige film of cd. Als dit het geval is, is je enige redmiddel het vinden van een betere kopie van het bestand, en dat te downloaden.

2. Je hebt de drie mediaspelers en/of Daemon Tools niet goed geïnstalleerd. Probeer de software opnieuw te installeren.

3. De film / cd die u heeft gedownload is in een exotisch formaat, en je hebt aangepaste software nodig om het te bekijken. Als dit het geval is, dan is je enige redmiddel de comments onder dit artikel. Misschien weet een van de medelezers welke software je nodig hebt om de software af te spelen. 

4. Je gebruikt Daemon Tools icm Windows Vista, zonder update naar versie 4.08 of hoger. Als je Windows Vista gebruikt, installeer dan minimaal versie 4.08 van Daemon.

 
Tot slot: Helaas is het zo, door de ratjetoe van bestandstypen en het gebrek aan  kennis van de vele uploaders/sharers, dat de gedownloade filmkwaliteit niet consequent is. De ene dag download je een film in perfecte kwaliteit, de dag daarna kan een frustrerend geklooi worden.  Ervaren P2P, usenet en torrent downloaders hebben hiervan geleerd, en lossen dit op met diverse tools en technieken. Check daarom regelmatig dit blog of andere websites om te zien of er nieuwe bestandsoorten zijn ontwikkelt en welke software hiervoor nodig is.

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Bestandsformaten

Comments

7.328 Responses to “Hoe gebruik en open je .bin, .cue, .dat, en .rar filmbestanden?”