Handleiding Muziek en films downloaden met Limewire

17/12/2007 door: Joost


Limewire downloaden

We hebben eerder al eens uitgelegd hoe je films en muziek via bittorent en Utorrent kunt downloaden. Bittorent wordt het meest gebruikt bij het downloaden van grote bestanden maar we zouden bijna vergeten dat er ook nog p2p (peer to peer) software is waarmee het zoeken naar de juiste films en muziek een stuk makkelijker gaat.

Limewire is zo’n p2p programma. Vandaag een tutorial hoe je dit programma gebruikt en juist instelt zodat je de best mogelijke resultaten krijgt.

Stap1 De voorbereiding
Limewire maakt gebruik van Java en ookal is de kans klein dat dit niet op je computer geinstalleerd is, je kunt het beter van te voren even controleren. Surf naar java.com en klik op “de installatie van Java-software” testen. Je krijgt te zien of Java op je computer geinstalleerd is. Zoniet dan kan je dit gelijk doen. Bij het installeren van Java wordt gevraagd of je de Google toolbar en google desktop wilt installeren. Niet doen zou ik zeggen!

Stap2 De installatie
Surf naar limewire.com en download gratis de basic versie. Start na het downloaden de installatie en kies de juiste taal (Fig. 1). De rest wijst voor zich en je kunt uiteindelijk voor voltooien kiezen.

taalkeuze
Fig 1. – Taalkeuze bij installatie Limewire

Stap3 Configuratie
Vervolgens is het instellen geblazen. In het eerste venster kun je instellen welke taal je wilt gebruiken. Vervolg de installatie totdat je komt bij het scherm met als titel “Map opslaan” (Fig. 2). Hier kun je de map opgeven waarin Limewire de bestanden die je gaat downloaden moet opslaan.

Denk hier even goed over na (externe harddisk of partitie?). Zorg in ieder geval dat je een apparte map kiest speciaal voor Limewire. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde (prive) bestanden deelt. Hierna kun je je gebruikte internetsnelheid instellen en tevens de mogelijkheid om Limewire tegelijk met windows te starten, iets wat ik niet erg handig vind.

map opslaan
Fig 2. – Zorg dat je geen prive bestanden in je gedeelde map hebt staan!

In het scherm daarop kun je de optie “inhoudsfiltering” in gaan stellen. Hiermee kun je controleren of de door jouw gedownloade bestanden legaal zijn. Werkt niet helemaal goed dus het is verstandig dit uit te schakelen. Tenslotte geef je nog even aan welke bestanden met Limewire geopend moeten worden. Heb je bv al een goed bittorent download programma dan vink je “. torrent” bestanden dus niet aan (Fig. 3).

torrent bestanden
Fig. 3 – Wel of geen torrents downloaden met limewire?

Stap4 Netwerkinstellingen
Het principe van p2p is dat je je gedownloade bestanden automatisch ok weer aanbied.Hiermee blijft p2p interessant voor iedereen. Het is dus nodig om andere gebruikes toegang te geven tot dat gedeelte van je computer (dus je gedeelde map waar we eerder over spraken) waarin je de door jouw gedownloade bestanden opslaat.

Limewire kan dit voor je insellen (dit heet “UPnP” fig 4), maar dit is wel wat onveiliger.
(kies hulpmiddelen / opties / geavanceerd / firewallconfig / gebruik UPnP)
Het is ook mogelijk om handmatig een zgn “poort” in je router te openenen.

upnp
Fig. 4 – UPnP in of uitschakelen

(Wil je handmatig een poort openen lees dan onderstaande paragraaf )
Deze stap is dus alleen nodig indien je geen gebruik wilt maken van UpnP. Je hebt drie dingen nodig om de noodzakelijke instellingen te maken: het ip adres van je computer, het nummer van je routerpoort welke je wilt openzetten en het te gebruiken “protocol”.

Het ip nr is makkelijk te achterhalen. Ga naar start en kies uitvoeren, typ cmd en druk op enter. In het volgende scherm typ je het commandp ipconfig in. Je krijgt...

vervolgens 3 regels met getallen te zien. Noteer het ip adres. Vervolgens is het zaak dat je een poort op je router (modem) openstelt voor Limewire. Dit staat meestal goed uitgelegd in de handleiding van je router. Je kunt ook kijken op portforward.com waar dit voor de meeste routers uitgelegd wordt.

Start vervolgens Limewire en klik op “hulpmiddelen” / “opties” / “geavanceerd” / “firewall configuratie”. Noteer het nummer dat staat bij “Poort luisteren”. Vervolgens open je de poort in je router welke gebruikt wordt voor de protocollen tcp en udp en verwijs naar het ip adres van je computer.

ip nummer opvragen
Fig. 5 – Ip nummer achterhalen

Stap 5 Firewall
Het laatste wat Limewire dwars kan zitten is een firewall. Meestal geeft deze vanzelf een melding nadat je Limewire opstart en deze verbinding probeert te maken met internet. Selecteer in dit geval dan iets in de zin van “Limewire altijd toestaan met internet te verbinden”. Mocht Limewire niet werken na alle voorgaande stappen dan heeft dit meestal te maken met je firewall en moet je je firewall handmatig instellen zodat deze Limewire toestemming geeft.

Stap 6 Zoeken
Na het opstarten van Limewire heb je verschillende zoek mogelijkheden zoals afbeeldingen, documenten, geluid, video, alle soorten (Fig. 6). De laaste categorie is het meest onnauwkeurig en hiermee zult u de meeste resulaten krijgen. Het kan overigens even duren voordat de eerste resultaten verschijnen nadat je op zoeken hebt geklikt.

categorieen limewire
Fig. 6 – Zoeken met categorieen

Stap7 Downloaden
Het scherm met resultaten bevat verschillende kolommen met info. Het aantal sterren geeft de kwaliteit van de bestanden aan. In de 2e kolom staan het aantal bronnen (Fig. 7). Hiervoor geld, hoe meer bronnen, hoe sneller de download. Je start het downloaden door op het bestand te dubbelklikken. Onderaan zie je de voortgang van de download.

bronnen
Fig. 7 – Veel bronnen = snel downloaden

Stap8 Nuttige functies
Bij het zoeken naar muziek of films kun je je zoekopdracht in 2 stappen uitvoeren. Allereerst typ je bv de naam van de muzikant in. Hierna kun je aan de linkerkant van het scherm een bepaald album of genre kiezen (Fig. 8). Soms is het mogelijk om de naam van de arties op meerdere manieren te spellen, dit zie je hier dan ook staan.

album of genre
Fig. 8 – Album of genre keuze

Mocht een download erg langzaam gaan, kijk dan eerst eens naar het aantal beschikbare bronnen. Is dit getal erg laag, probeer dan eens eenzelfde download met meerdere bronnen te vinden. Dit kun je ook doen doormet de rechtermuisknop op de titel te klikken en vervolgens “zoek meer” / “zoek voor meer resultaten” te kiezen.

Mocht een bepaalde download erg snel verlopen, dan is het interessant om te kijken wat deze aanbieder nog meer heeft. Klik met de rechtermuisknop op de titel van je download en vervolgens op “host bladeren”. Overigens werkt deze optie niet voor alle titels.

Heb je weinig inspiratie? Met de optie wat is nieuw kan je tussen de laatst aangeboden resultaten snuffelen. Je vind deze optie linksonder in het scherm.

nieuwe bestanden
Fig. 9 – Nieuwe beschikbare titels met “Wat is nieuw”

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Downloaden
Tags: Films downloaden, limewire

Comments

17 Responses to “Handleiding Muziek en films downloaden met Limewire”
 1. mimi schreef:

  hallo ik vroeg mij af bij welke site jullie films dowloaden of weten jullie nog een goede site ??
  stuur het antwoord maar naar mijn meel a.u.b. groetjes van mimi

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Joost schreef:

  Hoi Mimi,
  Deze hele website gaat over films downloaden, daar moet toch wel wat bij staan? 😉 je kunt je vraag in ieder geval op het forum stellen!

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Michaël schreef:

  Frostwire is een gratis, opensource programma dat eigenlijk een directe kopie is van LimeWire, maar dan gratis.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Joost schreef:

  Hoi Michaël,

  Limewire is ook gratis, alleen de pro versie niet

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Michaël schreef:

  Is ook wel zo, maar ik verkies toch de gratis, reclamevrije, geheel open (open source betekent dat iedereen aan een project kan meewerken en dat er dus niets achter je rug om verzonden wordt — een firewall helpt ook wel, maar met open source heb je de zekerheid) en biedt tòch snellere downloads dan de niet betaalversie van LimeWire.

  Ben eens op zoek gegaan naar informatie om bovenstaande te bevestigen, maar zie dat de makers van LimeWire ook FrostWire maken en dan LimeWire ook open source is / gaat… Schijnt dat het verboden was in Australië en dat ze nu dus resultaten filteren… Beetje verwarrend allemaal.

  Zelf ben ik destijds overgestapt op FrostWire omdat hier dus niet gefilterd werd en vanwege het niet-open-source-gehalte van LimeWire. Lijkt nu dus niet zo gek veel meer uit te maken…

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Joost schreef:

  Hoi Michaël,

  goeie info iig, thx daarvoor!

  ik ga frostwire ook maar eens bekijken. nog meer goede tips?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Michaël schreef:

  Voor muziekdownloads is Seeqpod ook wel aardig. Seeqpod is de Google voor mp3-downloads. Uiteraard kun je ook zoektermen als

  intitle:”index of” (mp3|wma|ogg|flac|rm) ARTIESTOFTITEL -franceradio.net

  Maar met de volgende pagina is het iets gemakkelijker

  http://www.seeqpod.com/api/music/anonSearchPaginationFlash?s=0&n=50&q=ARTIESTOFTITEL
  (de tekst tussen en is je downloadlink)

  http://www.seeqpod.com/ is een website die het webbased beluisteren van op internet gevonden muziek makkelijk maakt. Aanbod op de website is niet super, maar voor de gemiddelde muziekliefhebber groot genoeg.

  Andere websites voor muziek beluisteren:
  http://www.deezer.com/ (registreren niet verplicht)
  http://skreemr.com/ (direct downloadbare mp3’s)

  Op zich kun je dit commentaar ook verwijderen en er een apart artikel van maken. 🙂

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Michaël schreef:

  Hmm, ik wil nu al tweemaal een bericht plaatsen en lijkt ook al twee keer te zijn gelukt, maar ik zie ‘m niet staan…

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Joost schreef:

  Michael, je reaktie zat in de spamfilter, waarom weet ik niet..! is nu opgelost

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Nannette schreef:

  Heeft lime wire alleen maar mp3 muziek, want mijn dvd-en cd speler pak-
  ken deze niet. Graag bericht.

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Joost schreef:

  Hoi Nannette,
  Limewire heeft alle soorten muziek, video’s etc. Mocht je vragen of problemen hebben mbt het branden van muziek (mp3) op een cd’tje stel je vraag dan even op het forum. http://www.tvjoost.nl/forum Je krijgt dan altijd snel een antwoord.

  gr!
  Joost

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Erica schreef:

  Komt er ook een limewire 2008 aan?
  Als ik die van 2007 download pakt tie helemaal niks meer:|

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 13. nino schreef:

  hey, ik zat ff wat te kijken en kwam op dit uit. Ik ga komende week op vakantie en wil graag nog wat films downloaden. Ik heb het programma limewire maar vaak pakt hij de film niet of doet het niet, ik weet ook niet of ik wel de goede programma’s op m’n computer heb…. Wat moet ik doen?!!?! Reageer please snel i.v.m vakantie

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Joost schreef:

  Hoi Nino en andere,

  willen jullie de vragen op het forum stellen? Dan geef ik zsm antwoord, iig voor je vakantie 🙂

  http://www.tvjoost.nl/forum

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Piet schreef:

  ik heb gehoord dat er geen virussen en spyware zitten inn frostwire maar wel in limewire….Is dat waar???

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Monique schreef:

  Als ik een film wil downloaden via limewire wat is dan de beste soort om te kiezen als ik ‘m op een dvd wil branden, avi mpg ??

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Joost schreef:

  vragen kunnen gesteld worden op het forum:
  http://www.tvjoost.nl/forum

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0