Handleiding film branden op 1 DvD

30/09/2007 door: Joost


Films uitpakken en branden, hoe doe ik dat?

Manieren om films te downloaden is in eerdere artikels al wel besproken. Maar als je je films eenmaal gedownload hebt, wil je vaak je bestanden op dvd branden. Daarom vandaag een uitleg over wat je moet doen als je eenmaal je "film-bestand" gedownload hebt en welke stappen je kan doorlopen om alles, inclusief ondertitels, te branden naar slechts 1 dvd.

Na het downloaden

Nadat je je filmbestand gedownload hebt moet je het vaak eerst uitpakken voordat je de film kunt bekijken. In veel gevallen zal je bestand dan de extensie zip of rar hebben. Dit betekent dat je bestand ingepakt is en je ze moet uitpakken met bv het programma winrar. (download)

Andere veel voorkomende bestanden die je zult tegenkomen bij het downloaden van films zijn .rar, .zip , .cab, .arj, .tar, .ace, .ta, .gzip, .uue, .bz2, .jar, en .c00 Ook deze bestanden moet en kun je allemaal met winrar uit kan pakken.

Enkele uitzonderingen zijn: .mdf, .cue, .img, .bwt, .iso. bestanden. Dit zijn zgn image bestanden en deze zijn gemaakt om snel op dvd te branden. De huidige brandprogramma’s zoals Nero kunnen goed met deze image bestanden overweg en branden ze direct op dvd. Wil je je image film bestand toch bekijken vanaf je computer klik dan hier voor een uitleg.

 

Winrar

Ik ga er nu van uit dat je een bestand hebt gedownload en weet hoe winrar werkt. Zo niet kijk dan even hier. Tip, een ingepakt bestand bestaat vaak uit meerdere genummerde ingepakte bestandjes. Is dat bij jouw ook zo begin dan altijd bij het 01 bestand. De rest wordt dan vanzelf mee-uitgepakt. Het voordeel van een ingepakt bestand is dat je twee kanten uit kunt, bekijken op je computer en/of branden op dvd.

Nadat je het bestand uitgepakt hebt zie je het daadwerkelijke film-bestand. Vaak is dat avi, mpeg, divx ofiets dergelijks en windows herkent dit bestand automatisch. Dubbelklik gewoon een keer op het bestand en als je beeld en geluid ziet is alles ok. Zie je wel beeld maar hoor je geen geluid of andersom of gebeurd er helemaal niets, kijk dan even hier, je hebt dan waarschijnlijk niet de juiste codec geïnstalleerd.

 

Ondertitels toevoegen

Nadat je je bestand gedownload, uitgepakt en getest hebt wil je misschien Nederlandse ondertiteling toevoegen. Soms zitten de ondertitels al in je film ingebakken, is dit niet zo surf dan naar nlondertitels.com en zoek je juiste ondertitel. Download dit bestand en geeft het exact dezelfde naam als je film bestand.

Een ondertitel bestand heeft vaak de extensie ".srt" Dus als je filmbestand jamesbond.avi heet dan noem je je ondertitel-bestand jamesbond.srt . Stop beide bestanden in dezelfde map en start je film weer op. Als het goed is zie je nu je film inclusief ondertitels.

 

Film bestand omzetten naar DVD formaat

Om je film af te spelen op je tv moet je het bestand leesbaar maken voor je dvd-speler. Hiervoor is een gratis en simpel programma beschikbaar, nl "The Filmmachine". Download dit programma hier en installeer het. "The Filmmachine" kan bijna elk formaat film inclusief ondertitels omzetten naar dvd. Daarnaast, als je film uit meerdere bestanden bestaat, plakt "The Filmmachine" ze weer aan elkaar.

Start "The Filmmachine" op en klik op de knop Open/Add Movie. Voeg je film toe...

en kies voor Open. Als je film uit meerdere delen bestaat herhaal dit dan. In het hoofdscherm van "The Filmmachine" zie je vervolgens de filmdelen in de juiste volgorde staan. Zo niet, gebruik dan de knoppen Move up en Move down om de volgorde aan te passen.

Klik op next (rechts onder) en selecteer in het bovenste vakje de Default output folder (locatie waar je je dvd op wilt slaan. Kies MPEG-2 als output file type en verander de Video Encoder naar HCencoder of QuEnc.

Met de optie Aspect Ratio kan je het beeldformaat kiezen. Kies 4:3 voor een gewone tv of 16:9 voor breedbeeld. Klik op next om verder te gaan.

Ik ga er van uit dat je je film op 1 standaard dvd van 4,7 GB wilt branden. Selecteer bij CD size 4,7GB. Het vinkje bij "Don’t burn dvd" kan je laten staan omdat het slimmer is dit later, als alles goed gegaan is pas te doen.

Het vinkje bij "Don’t create ISO image" kan je weghalen. (Er wordt dus zo meteen een image bestand gemaakt waarover we het in het begin van dit artikel hadden. Dit bestand kunnen we straks makkelijk branden op dvd). Klik op next.

Plaats een vinkje voor "use subtitles" en klik vervolgens op het Subtitle-vakje om je eerder gedownloade subtitle bestand te selecteren. In dit scherm kan je verder aangeven of de subtitles altijd zichtbaar moeten zijn of dat je dat met je afstandsbediening wilt kunnen aangeven. Verander de "Sub Language" naar de juiste taal. Als je film uit meer dan 1 deel bestaat dan moet je ook meerdere subtitle bestanden hebben. Hier kies je dan uiteraard voor Add 2nd subtitle. Klik op next.

In het laatste scherm kun je nu daadwerkelijk je DVD maken. Gebruik eerst nog even de "preview result" optie om te kijken of alles naar je zin is. Kies vervolgens voor "Make dvd". Omdat dit aardig lang kan duren is de optie "Shutdown Windows" handig om je computer automatisch af te sluiten als dit karwei afgerond is.

 

Branden naar DVD

Als "The Filmmachine" klaar is heb je als het goed is een ISO (image bestand ) gemaakt in de folder die je aangegeven hebt in een van de vorige stappen. Dit bestand kun je nu branden naar een DvD en op je DvD speler bekijken. Als je geen brandprogramma hebt is imgBurn een goede optie. Je kunt hier makkelijk image bestanden mee branden. (download). Start imgBurn en kies bij Source je image film-bestand. Klik vervolgens op de grote brand knop onder in het scherm en je dvd wordt gebrand.

Zo, dat is alles… Het is een flinke klus maar als je eenmaal alles een keer gedaan hebt valt het best mee. De 2e keer gaat alles sneller. Vragen? Ik hoor het graag!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Branden
Tags: dvd branden

Comments

72 Responses to “Handleiding film branden op 1 DvD”
 1. Joost schreef:

  thx Richard!
  vragen altijd welkom!

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Arwyn schreef:

  Ik heb je stappen gevolgd maar als ik in de map kijk waar ik het bestand heb geplaatst zijn er allemaal mappen enz. gemaakt en de film zie ik niet
  wat heb ik fout gedaan?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Joost schreef:

  Hi Arwyn,

  zou je de vraag op het forum willen stellen? thx!
  http://www.tvjoost.nl/forum

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Miranda schreef:

  duurt dat omzetten altijd zo ongelovelijk lang of licht dat aan mij?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Joost schreef:

  🙂 ja dat duurt altijd wel lang!

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Jella schreef:

  Gewelidige uitleg man echt top(Y)

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Joost schreef:

  thx Jella! 🙂

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Martine schreef:

  Hoi Joost,

  Even een vraagje. Ik heb een film van jvc camera op mijn laptop gezet. Deze film is maar liefst 15 GB. Kun jij mij vertellen hoe ik deze hele film nu op een dvd kan branden?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Martine

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Job schreef:

  Beste Joost,
  Mijn imageDVD is klaar en nu is het een Winrar bestand?
  Hoe moet ik verder?
  Ik hoop dat je me snel kunt helpen. De rest was in iedergeval echt top!
  Gr
  Job

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Joost schreef:

  Dag Job,
  Je hebt winrar waarschijnlijk zo ingesteld dat hij image bestanden ook herkend, en zodoende weergeeft aks zip of rar bestand terwijl dit het niet hoeft te zijn. Probeer het bestand gewoon eens te branden met je brandprogramma. Ik denk dat dit wel moet werken

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 11. bruno schreef:

  Hey Joost, als ik bij de filmmachine make DVD klik nadat ik alles heb gedaan wat er staat op deze site, dan krijg ik een fout of iets en hij blijft op 0% staan, maar als ik t weg wil klikken komt er te staan dat t wel bezig is… ik begrijp dit niet zo goed..

  ken je me helpen?

  BVD Bruno

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 12. bruno schreef:

  heeeeeeeeeeeeeeeeeeelp

  ik heb me film in the filmmachine gedaaan..

  hijs helemaal klaar..

  en nu zie ik nergens een image bestand..:S

  hoe dan ??

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 13. anja schreef:

  Ik heb eidelijk een brander ,en wil natuurlijk ook dvd branden.
  Nu heb ik met ares dvd ’s binnen gehaald ,maar hij brand ze niet!!
  Mijn zus zegt dat het komt dat het avi bestanden zijn!!

  Wie kan mij helpen

  gr anja

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Tim schreef:

  Eindelijk is een goed programma waarmee ik kan branden. Heb al 1 goeie dvd gebrand maar wil nu een andere film downloaden en dan krijg ik de foutmelding dat de toegang geweigerd is voor een .log bestand.

  Kan iemand mij helpen?
  bedankt alvast!

  Tim

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Joost schreef:

  Dag Tim e.a.
  Willen jullie de vargen op het forum stellen?
  dan geef ik zsm antwoord!

  http://www.tvjoost.nl/forum

  gr
  Joost

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Luuc schreef:

  ik heb alles gedaan wat jij zei en nu ben ik eindelijk klaar, doet die het gewoon niet er staat gewoon helemaal niets op. hoe kan dat ?!!! weer een dvdtje naar de ….. -.-

  please wat heb ik fout gedaan -.-?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Rene schreef:

  Hey brother Joost,
  kan je het luisteraars niet uitleggen dat het programma van VSO : convert to DVD véél makkelijker is? ben dit was voorheen OOK gratis!! VEEL makkelijker.Je moet alleen java er even bij downloaden… maar je kan alles op dvd burnen, ook is een keuze menu een optie voor het kiezen van welke titel je op DVD gebrand hebt. Zoveel meer handig…
  de gratis versie staat op http://dutch.toggle.com/lv/group/view/kl40164/VSO_DivxToDVD_Converter.htm

  ook codex 2full mag op geen pc ontbreken
  http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htm

  het kan allemaal zoveel eenvoudiger!! Ik hoop je/jullie hiermee van dienst geweest te zij. suc6

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Rene schreef:

  nb, bij http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htm wel DE FULL versie kiezen, iets naar onder scrollen. je krijgt er ook mplayer classic bij, maar je kunt altijd selecteren of je gewoon met deze/of standaardplayer wil gebruiken. bevalt dit je allemaal niet, kan je alijd nog déinstalleren. maar de “profs”werken allemaal met dit, me included

  nogmaals veel gemak en brand er maar op los 🙂

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 19. Rene schreef:

  hier wat snellere link voor die codex, http://www.free-codecs.com/K_Lite_Codec_Pack_download.htm
  full kiezen

  VSO demo hier: http://www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd/tutorial_en/index.html

  software is gratis te downloaden, geef niet te snel op , ik vond net nog een adres http://www.soft20.com/downloadnow-8-81590.html

  als dit een trial is gewoon verder zoeken!! vind ik meer dan hoor je t wel

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 20. bambam schreef:

  hallo,heel goede uitleg maar ik ben een leek,ken er niets van ,hoe mot ik myn ondertitel rar veranderen naar srt

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Henk schreef:

  hoi Joost,
  fantastische uitleg hoor!!!
  Maar ik had nog een vraagje:
  Kun je ook nog een menuutje toevoegen aan de na het converteren?
  groetjes Henk

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Merve schreef:

  Heyy,
  hij vind de film niet die ik bij open/add moet kiezen,
  wat moet ik nu doen?

  Goede of slechte reactie? Thumb up 0 Thumb down 0