Handleiding film branden op 1 DvD

30/09/2007 door: Joost


Films uitpakken en branden, hoe doe ik dat?

Manieren om films te downloaden is in eerdere artikels al wel besproken. Maar als je je films eenmaal gedownload hebt, wil je vaak je bestanden op dvd branden. Daarom vandaag een uitleg over wat je moet doen als je eenmaal je "film-bestand" gedownload hebt en welke stappen je kan doorlopen om alles, inclusief ondertitels, te branden naar slechts 1 dvd.

Na het downloaden

Nadat je je filmbestand gedownload hebt moet je het vaak eerst uitpakken voordat je de film kunt bekijken. In veel gevallen zal je bestand dan de extensie zip of rar hebben. Dit betekent dat je bestand ingepakt is en je ze moet uitpakken met bv het programma winrar. (download)

Andere veel voorkomende bestanden die je zult tegenkomen bij het downloaden van films zijn .rar, .zip , .cab, .arj, .tar, .ace, .ta, .gzip, .uue, .bz2, .jar, en .c00 Ook deze bestanden moet en kun je allemaal met winrar uit kan pakken.

Enkele uitzonderingen zijn: .mdf, .cue, .img, .bwt, .iso. bestanden. Dit zijn zgn image bestanden en deze zijn gemaakt om snel op dvd te branden. De huidige brandprogramma’s zoals Nero kunnen goed met deze image bestanden overweg en branden ze direct op dvd. Wil je je image film bestand toch bekijken vanaf je computer klik dan hier voor een uitleg.

 

Winrar

Ik ga er nu van uit dat je een bestand hebt gedownload en weet hoe winrar werkt. Zo niet kijk dan even hier. Tip, een ingepakt bestand bestaat vaak uit meerdere genummerde ingepakte bestandjes. Is dat bij jouw ook zo begin dan altijd bij het 01 bestand. De rest wordt dan vanzelf mee-uitgepakt. Het voordeel van een ingepakt bestand is dat je twee kanten uit kunt, bekijken op je computer en/of branden op dvd.

Nadat je het bestand uitgepakt hebt zie je het daadwerkelijke film-bestand. Vaak is dat avi, mpeg, divx ofiets dergelijks en windows herkent dit bestand automatisch. Dubbelklik gewoon een keer op het bestand en als je beeld en geluid ziet is alles ok. Zie je wel beeld maar hoor je geen geluid of andersom of gebeurd er helemaal niets, kijk dan even hier, je hebt dan waarschijnlijk niet de juiste codec geïnstalleerd.

 

Ondertitels toevoegen

Nadat je je bestand gedownload, uitgepakt en getest hebt wil je misschien Nederlandse ondertiteling toevoegen. Soms zitten de ondertitels al in je film ingebakken, is dit niet zo surf dan naar nlondertitels.com en zoek je juiste ondertitel. Download dit bestand en geeft het exact dezelfde naam als je film bestand.

Een ondertitel bestand heeft vaak de extensie ".srt" Dus als je filmbestand jamesbond.avi heet dan noem je je ondertitel-bestand jamesbond.srt . Stop beide bestanden in dezelfde map en start je film weer op. Als het goed is zie je nu je film inclusief ondertitels.

 

Film bestand omzetten naar DVD formaat

Om je film af te spelen op je tv moet je het bestand leesbaar maken voor je dvd-speler. Hiervoor is een gratis en simpel programma beschikbaar, nl "The Filmmachine". Download dit programma hier en installeer het. "The Filmmachine" kan bijna elk formaat film inclusief ondertitels omzetten naar dvd. Daarnaast, als je film uit meerdere bestanden bestaat, plakt "The Filmmachine" ze weer aan elkaar.

Start "The Filmmachine" op en klik op de knop Open/Add Movie. Voeg je film toe...

en kies voor Open. Als je film uit meerdere delen bestaat herhaal dit dan. In het hoofdscherm van "The Filmmachine" zie je vervolgens de filmdelen in de juiste volgorde staan. Zo niet, gebruik dan de knoppen Move up en Move down om de volgorde aan te passen.

Klik op next (rechts onder) en selecteer in het bovenste vakje de Default output folder (locatie waar je je dvd op wilt slaan. Kies MPEG-2 als output file type en verander de Video Encoder naar HCencoder of QuEnc.

Met de optie Aspect Ratio kan je het beeldformaat kiezen. Kies 4:3 voor een gewone tv of 16:9 voor breedbeeld. Klik op next om verder te gaan.

Ik ga er van uit dat je je film op 1 standaard dvd van 4,7 GB wilt branden. Selecteer bij CD size 4,7GB. Het vinkje bij "Don’t burn dvd" kan je laten staan omdat het slimmer is dit later, als alles goed gegaan is pas te doen.

Het vinkje bij "Don’t create ISO image" kan je weghalen. (Er wordt dus zo meteen een image bestand gemaakt waarover we het in het begin van dit artikel hadden. Dit bestand kunnen we straks makkelijk branden op dvd). Klik op next.

Plaats een vinkje voor "use subtitles" en klik vervolgens op het Subtitle-vakje om je eerder gedownloade subtitle bestand te selecteren. In dit scherm kan je verder aangeven of de subtitles altijd zichtbaar moeten zijn of dat je dat met je afstandsbediening wilt kunnen aangeven. Verander de "Sub Language" naar de juiste taal. Als je film uit meer dan 1 deel bestaat dan moet je ook meerdere subtitle bestanden hebben. Hier kies je dan uiteraard voor Add 2nd subtitle. Klik op next.

In het laatste scherm kun je nu daadwerkelijk je DVD maken. Gebruik eerst nog even de "preview result" optie om te kijken of alles naar je zin is. Kies vervolgens voor "Make dvd". Omdat dit aardig lang kan duren is de optie "Shutdown Windows" handig om je computer automatisch af te sluiten als dit karwei afgerond is.

 

Branden naar DVD

Als "The Filmmachine" klaar is heb je als het goed is een ISO (image bestand ) gemaakt in de folder die je aangegeven hebt in een van de vorige stappen. Dit bestand kun je nu branden naar een DvD en op je DvD speler bekijken. Als je geen brandprogramma hebt is imgBurn een goede optie. Je kunt hier makkelijk image bestanden mee branden. (download). Start imgBurn en kies bij Source je image film-bestand. Klik vervolgens op de grote brand knop onder in het scherm en je dvd wordt gebrand.

Zo, dat is alles… Het is een flinke klus maar als je eenmaal alles een keer gedaan hebt valt het best mee. De 2e keer gaat alles sneller. Vragen? Ik hoor het graag!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Branden
Tags: dvd branden

Comments

72 Responses to “Handleiding film branden op 1 DvD”