Gratis films bewerken met Pinnacle VideoSpin software

08/02/2009 door: Joost


Pinnacle Videospin

Goede software om films en video’s te editten is prijzig, en hoewel Windows moviemaker een goede gratis optie is, zul je wel over Windows Vista moeten beschikken om dit programma te kunnen downloaden en gebruiken.

Gelukkig heeft Pinnacle een tijd geleden gratis software gelanceerd om films en video te editten, genaamd Pinnacle Videospin.


Met Videospin is het mogelijk om eenvoudige bewerkingen uit te voeren om bijvoorbeeld je vakantiefilms te editten. Pinnacle heeft ook een betaalde versie genaamd Studio, waarmee je geavanceerde bewerkingen kunt uitvoeren, maar met Videospin komen de meeste mensen al een heel eind.

Je kunt Videospin downloaden vanaf www.videospin.com. Installeer VideoSpin en vergeet niet de registratie uit te voeren, anders werkt het programma helaas niet.

Na installatie heb je het basis programma van VideoSpin op je computer staan. Je kunt indien je wilt aanvullende plugins downloaden en installeren zoals de “Advanced Codec Pack plugin” waarmee je je films kunt omzetten naar een divx, mpeg2 en mpeg4 formaat. Deze plugin is niet gratis (15 euro) maar je kunt hem wel 15 dagen gratis volledig gebruiken.

Nadat je VideoSpin geïnstalleerd hebt zie je twee tabbladen genaamd bewerken en en Film maken, lekker simpel dus. De volgende stap is het importeren van je film in VideoSpin. De volgende formaten kun je importeren:

  • AVI (DV AVI)
  • MJPEG
  • MPEG-1
  • MPEG-2
  • MPEG-4
  • DivX
  • WMV

Om een (gedownloade) film te importeren in klik je op de browse button linksboven in het scherm.

Pinnacle Videospin importeren

Selecteer je film en klik op open. De film verschijnt in beeld en vervolgens sleep je hem naar de tijdlijn onder in beeld. Vanaf deze tijdlijn kun je de film gaan bewerken. Je kunt o.a. overgangen toevoegen, statische beelden invoegen, geluidseffecten invoegen, achtergrondmuziek toevoegen en meer. Ik zal puntsgewijs beschrijven hoe je een aantal veel voorkomende effecten aan je film kunt toevoegen.

Overgangen toevoegen

Overgangen in films gebruik je om je film in “hoofdstukken” in te delen. Ervaring leert dat de overgangen met veel effecten en poespas als onplezierig wordt ervaren, dus let hier op bij het gebruik. Om overgangen in toe voegen ga je als volgt te werk.

Speel de film een stukje af, je ziet in de tijdslijn onderin beeld waar je precies bent in de film. Zodra je op het punt bent waar je de overgang in wilt voegen klik je linksboven in beeld op Overgangen. Het uitklapmenu geeft de verschillende soorten overgangen weer welke je kunt gebruiken.

Pinnacle Videospin overgangen

Je kunt een overgang aanklikken en een voorbeeld van de overgang bekijken. Zodra je een overgang naar je zin hebt gevonden sleep je hem naar de tijdlijn. Vervolgens speel je de film weer af om de overgang te bekijken. Hierna kun je eventueel nog de duur van de overgang aanpassen. Hiervoor ga je met je muiscursor naar de rand van de overgang en sleep je de rand op en neer.

Pinnacle Videospin tijdlijn

Titels toevoegen aan je film

Bij de intro van je film is het leuk om een titel in te voegen. Je kunt dit doen door linksboven in beeld op de knop met de letter T te klikken. Vervolgens zie je de verschillende opmaken welke je kan gebruiken voor je titel. Selecteer een weergave en sleep deze naar de positie op de tijdlijn waar...

je je titel wilt weergeven.

Let op: je kunt de titel op 2 manieren in de film invoegen, als apart beeld of als overlay. Bij overlay plak je de titel over je film heen, bij  apart beeld krijg je een zwarte achtergrond. Wil je gebruik maken van overlay, dan sleep je de titel in het titelspoor, dit is de balk onder de tijdlijn. Wil je een apart beeld, sleep dan je titel in de tijdlijn zelf.

Hierna kun je de titel verder bewerken door er op te dubbelklikken. Je komt dan in een apart venster waar je de titeltext en titelpositie kunt aanpassen. Sluit het titelscherm om de aanpassingen door te voeren.

De film produceren

Nadat je je film bewerkt hebt kun je een aantal dingen doen. Alle opties vind je onder het tabblad “Film maken”. Misschien wil je je film gewoon opslaan op je harddisk, schrijf dan de film als avi bestand weg met als instelling “Volledig scherm” (DV). Indien je beschikt over software om dvd’s te branden dan is deze methode geschikt.

Daarnaast kun je je film ook naar verschillende andere formaten wegschrijven zoals divx, geschikt voor iPod, Sony PSP of je kunt je film direct uploaden naar een online videosite zoals Yahoo video. (Helaas geen YouTube).

Pinnacle Videospin opslaan film

Indien je je film aangepast naar je eigen voorkeur wilt opslaan kun je dus twee dingen doen. Klik op het tabblad Film maken en kies voor de optie bestand om de film weg te schrijven naar een bestand, of voor de optie Web, om de video te uploaden naar Yahoo Video. De laatste optie wijst voorzicht, de eerste vergt wat meer uitleg.

Zorg ervoor dat de optie “bestand” is geselecteerd. Vervolgens kies je bestandstype Divx, hiermee converteer je je film naar het Divx bestandstype waarmee je een niet al te groot bestand krijgt met een prima beeldweergave.

Klik vervolgens op instellingen en let er op dat onder voorkeursinstellingen de optie aangepast is geselecteerd.  In dit venster kun je nu een aantal instellingen van je film aanpassen. Wil je bijvoorbeeld een klein filmbestand overhouden, dan kun je bij de optie resolutie kiezen uit een aantal schermformaten. Hoe kleiner het scherm, hoe kleiner de film. Neem je bv. een middelgrote resolutie dan wordt je film de helft kleiner qua bestandsformaat.

Is je film nog te groot? Gebruik dan de schuifbalk onder de optie Geg. snelheid en pas deze aan. Wat het uiteindelijk doet met de beeldkwaliteit is een kwestie van uitproberen.

Tot slot kan je de audio instellingen van je film aan gaan passen. Divx. bestanden worden automatisch weggeschreven met mp3 geluid. Wil je nog meer ruimte besparen dan zou je voor mp2 kunnen kiezen.

Zodra je tevreden bent met de instellingen kies je voor ok. In het tabblad film maken zie je hoe groot je film uiteindelijk is geworden. Indien je tevreden bent kies je voor bestand maken. VideoSpin gaat nu je film in het DivX formaat wegschrijven en dit kan een flinke tijd duren. Geduld is een schone zaak in dit geval.

Thats it! Meer videotutorials kun je vinden op de website van videospin. Heb je aanvullingen op dit artikel? Laat het weten in de comments!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Films bewerken

Comments

235 Responses to “Gratis films bewerken met Pinnacle VideoSpin software”