Fabeltjes over LCD en plasma TV’s

24/12/2010 door: Joost


image

Er wordt vaak gedacht dat plasma TV’s veel duurder zijn in het energie verbruik ten opzichte van LCD TV’s. Nu was dit in het begin absoluut zo, maar tegenwoordig is de plasma techniek zo ver doorontwikkeld dat dit verschil minimaal is. Ook vergeten mensen ook de grootte van een TV gelijk te stellen bij een dergelijke vergelijking. Plasma TV’s zijn over het algemeen groter en gebruiken dus ook meer energie.

Het inbranden is plasma TV’s is een angst die ook nog vaak voorkomt, maar ook dit is tegenwoordig niet meer iets om bang voor te zijn, mede door nieuwe technieken. Natuurlijk moet je hetzelfde beeld nooit 24 op je TV laten staan, ook niet op een LCD TV.

 

LED & NeoPDP (plasma)

Voordat we aan de LED techniek beginnen moeten we een ding rechtzetten; Een LED TV is eigenlijk gewoon een LCD TV, maar dan maakt deze gebruik van LED achtergrond verlichting in plaats van CCFL (daadwerkelijke TL lampen). Veel fabrikanten noemen hun LCD TV’s met LED verlichting LED TV’s, maar dat is eigenlijk misleidend voor de consument. In sommige landen is dit dan ook niet meer toegestaan.

LED en NeoPDP (ontwikkeld door Panasonic) zijn de nieuwste technieken op het gebied van TV. Eigenlijk zijn beide technieken gewoon verbeteringen op de standaard LCD en plasma TV’s.

 

LED TV

Een LED TV maakt dus gebruik van LED verlichting op het panel (waar het beeld verschijnt) te verlichten. Er zijn twee soorten LED achtergrond verlichting:

 • Full LED: Dit is een techniek waarbij er een volledig panel aan LED lampjes achter het scherm geplaatst is. Elk LED lampje kan uit of aan gezet worden en dus wordt het mogelijk diepe zwart waarden weer te geven. Ook kunnen TV’s dunner gemaakt worden door de slanke LED lampjes. Deze techniek is de duurdere LED techniek en is nog minimaal beschikbaar.
 • Edge Lit LED: Hierbij wordt een veld van LED lampjes in de lijst rondom het scherm geplaatst. Vanaf de bovenkant, onderkant en zijkanten wordt het scherm verlicht. Nadeel hiervan is dat iets wat zwart moet zijn en in het midden van het scherm staat nooit helemaal zwart kan worden. Deze techniek wordt het meest gebruikt voor LED TV’s en is ook het goedkoopst.

Beide technieken zijn een flinke verbetering ten opzichte van standaard LCD TV’s qua beeld, kunnen TV’s dunner gemaakt worden en verbruiken ze ook minder energie (tot 50 procent minder).

Een ander voordeel van LED ten opzichte van LCD is dat LED zorgt voor een hoger contrast ratio. LED lampen kunnen meer licht afgeven en geven zo mogelijkheden het contrast ratio flink uit te breiden.

Door dat LED lampjes een snelle reactietijd hebben kan er snel geschakeld en wordt het ‘veeg’ effect dat je wel eens terugziet op LCD TV’s verholpen. Snelle beelden worden op deze manier vloeiender weergegeven.

 

NeoPDP TV

Panasonic (en tot voor kort ook Pioneer, wie nu overgenomen is door Panasonic) heeft natuurlijk de opkomst van de LED techniek met eigen ogen kunnen zien en kon niet achterblijven met de ontwikkeling van een betere plasma techniek. NeoPDP is de techniek door hieruit voortgekomen is. Veel verbeteringen die we terugzien in LED TV’s zijn ook doorgevoerd is NeoPDP TV’s. Een groot verschil, volgens Panasonic zelf, is dat NeoPDP op zeer korte termijn een oneindig contrast ratio zal bieden.

NeoPDP TV’s zijn qua prijs iets duurder dan normale plasma TV’s, maar dit verschil wordt de laatste maanden steeds kleiner en de verwachting is dat in 2011 een NeoPDP TV op hetzelfde prijsniveau ligt als...

een plasma TV van bijvoorbeeld Samsung of LG.

In het kort een paar verbeterpunten van de NeoPDP techniek:

 • Een hogere lichtopbrengst en hierdoor levendigere kleuren.
 • De mogelijkheid om TV’s slanker te maken
 • Oneindige contrast ratio’s
 • Diepere zwart waarden
 • Energie zuiniger dan plasma TV’s

 

Waar moet je nu voor gaan?

LCD (LED) is de techniek die veruit het meeste verkocht wordt. Reden hiervoor zijn de lage prijzen en het grote keuze die de consument heeft. Dit betekend niet dat LCD dan ook meteen de beste keuze is. De keuze van techniek hangt af van wat je zelf graag terugziet in een TV en welke punten voor jou het belangrijkst zijn. Hieronder een paar punten die je kunnen helpen;

 • Wil je een grote TV (denk aan 50 inch of groter) dan kom je al snel uit bij een plasma TV. LCD TV’s van dit formaat zijn er wel, maar pas sinds kort. De prijzen hiervan liggen dus ook nog hoog.
 • Wil je een TV die zeer slank is en mooi vormgegeven is? Dan kom je snel uit op een LCD (LED) TV. Deze TV’s kunnen slanker vormgegeven worden en zien er vaak in een huiskamer mooier uit. Plasma TV’s zijn robuuster en zijn minimaal 2cm dik.
 • LCD TV’s zien er in een winkel qua beeld altijd dynamischer uit dan plasma TV’s, maar dit komt door de grotere helderheid van een LCD TV en de omgeving. Laat je hier vooral niet door misleiden.. Thuis ziet een plasma TV er net zo goed uit.
 • Het contrast en de zwart waarden van een plasma TV zijn nog steeds beter dan menig LCD (LED) TV. Een LCD TV, of LED TV zonder Full LED techniek, kan nu eenmaal geen compleet donkere beelden weergeven. Plasma TV’s geven zeer diepe zwart waarden, wat vooral bij film van groot belang is. Hetzelfde geldt voor het contrast van de TV. Plasma heeft een groter bereik en natuurlijkere kleuren. Om deze reden is bij menig echte home cinema fan een plasma TV in huis te vinden.
 • Snel bewegende beelden kunnen op een LCD TV vaak onscherp overkomen. Om deze reden is het goed om te kijken naar de ‘refresh rate’ (hoe snel beelden elkaar opvolgen) van een LCD TV. Bij LED TV’s ligt deze snelheid over het algemeen hoger, maar is het nog steeds iets om op te letten. Plasma heeft dit probleem niet aangezien het panel sneller is.
 • De recente ontwikkeling van 3D TV heeft ook met bovenstaande punt te maken, want voor 3D is een zeer snelle en vloeiende verwerking van de beelden nodig. LCD (LED) TV’s hebben hier nog steeds moeite mee en kunnen daarom beelden die voor het ene oog per ongeluk ook voor het andere oog weergeven, ook wel crosstalk genoemd. Plasma is mede om deze reden vaak de winnaar in vergelijkingen tussen 3D TV’s.

Kortom, er zitten veel verschillen tussen beide technieken en ook blijven beide technieken continue doorontwikkeld worden. Het is van groot belang dat je kijkt naar wat je echt zoekt in een TV. En kijk hierbij ook naar features als netwerk mogelijkheden, draadloze streaming, aansluitingsmogelijkheden, etc.

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Televisies,TV hardware

Comments

861 Responses to “Fabeltjes over LCD en plasma TV’s”