DVD rippen, de complete RIP gids

30/09/2009 door: Joost


 dvd rippen

Omdat je gekochte dvd’s behoorlijk prijzig zijn is het verstandig om altijd een kopietje te maken voor eigen gebruik. Natuurlijk kun je er voor kiezen om 1op1 kopieën te maken naar een legde dvd, maar met de enorme harddisks van tegenwoordig is het veel slimmer en sneller om de hele dvd naar je harddisk te kopiëren. Vandaag bekijken we hoe je het besten een dvd naar je computer kunt kopiëren, en hoe je deze geripte dvd ook weer terug kunt branden naar een lege dvd.

De benodigdheden

Simpel en eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een flinke harddisk en een dvd brander. Met een flinke harddisk bedoel ik er eentje met 500GB of meer, welke tegenwoordig voor onder de 100 euro verkrijgbaar zijn. (De dvd-brander heb je overigens alleen nodig indien je je geripte dvd’s ook weer terug wilt branden naar een dvd.

 

DVD rippen naar je harddisk

Er zijn verschillende manieren om een dvd naar je harde schijf te rippen, en we zullen er een aantal bekijken. Allereerst een simpele “one click” methode waarbij we gebruik maken van DVD Rip en DVD Shrink

dvdrip

DVD Rip

Een van mijn favoriete programma’s om dvd’s te rippen is DVD Rip. DVD Rip is gratis te downloaden en gemaakt om op een simpele manier een back-up van je DVD op je harddisk op te slaan. DVD Rip werkt samen met een ander programma genaamd DVD Shrink, freeware software dat het aantal MB’s van de dvd wat verkleint. DVD Shrink doet het zware werk, DVD Rip zorgt ervoor dat alles super simpel in te stellen is.

DVD rippen

Voordelen: DVD Shrink comprimeert je DVD zodat deze nog maar de helft van zijn originele grootte op je harddisk in beslag neemt. Daarnaast is DVD Rip in combinatie met DVD Shrink erg makkelijk in gebruik, zodat iedereen er mee zou moeten kunnen werken. DVD Rip werkt daarnaast ook goed samen met DVD Play, een ander hulpprogramma om je geripte dvd’s weer af te spelen. (meer over dvdplay verder in het artikel).

Nadelen: Indien je exacte rip’s van je dvd’s wilt, dan kan het zijn dat je het “shrinken” (= verkleinen) van DVD shrink niet waardeert. Het verkleint de film, maar de kwaliteit van de film zal iets minder worden. DVD shrink beschikt echter ook over een “full quality” optie waarbij de dvd met volledig behoud van kwaliteit geript wordt.

Opmerking: DVD Shrink kan veel kopieerbeveiligingen omzeilen, Mocht het toch een probleem zijn, probeer dan eens het programma DVD43, welke vrijwel elke kopieerbeveiling naar de eeuwige jachtvelden stuurt.

DVDFab HD Decrypter

DVDFAB
Net als DVD Shrink, verwijderd DVDFab HD Decrypter de kopieerbeveiliging en ript vervolgens de film naar je harddsik. In tegenstelling tot DVD Shrink, comprimeert DVDFab de film niet waardoor je exact dezelfde kwaliteit behoudt. DVDFab is helaas shareware, maar de probeerversie ript een volledige dvd zonder beperkingen. Ook kun je er voor kiezen alleen de hoofdfilm te rippen.

Voordelen: DVDFab breekt veel soorten kopieerbeveiligingen, en geeft prima videokwaliteit.

Nadelen: Een “Full quality rip” betekend dat er veel MB’s nodig zijn. (rond de 8GB per film!). Als dat geen probleem is, kies dan zeker voor een “full quality rip”. Heb je nu niet zoveel GB’s tot je beschikking, kies dan voor DVD Shrink welke een film tot 4 a 5 GB halveert. Ook kun je er voor kiezen om alleen de hoofdfilm te rippen (DVDFab) als je geen waarde hecht aan de promo filmpjes en ruimte wil besparen.

 

Je geripte DVD weer afspelen

Nu je je film op je harddisk hebt staan wil je ze...

natuurlijk ook afspelen. Je zou nog een stap verder kunnen gaan door de films nog veder te bewerken en om te zetten naar bijvoorbeeld het DivX formaat (ruimte besparing), maar de rips zo laten heeft ook een aantal voordelen.

Zodra je je film geript hebt zal je een aantal mappen op je harddisk vinden, nl VIDEO_TS en AUDIO_TS. Dit zijn de standaard mappen welke bij het rippen van een dvd aangemaakt wordt. Het voordeel is dat dit de originele DVD structuur is (deze mappen staan ook op je originele dvd). Het bekijken van de dvd is dus exact hetzelfde als dat je de dvd vanaf je dvd speler bekijkt. Menu’s en speciale functies zijn dus behouden gebleven.

2e voordeel is dat deze mappen weer makkelijk naar een DVD gebrand kunnen worden zodat je – in het geval het origineel beschadigd – Je altijd een backup kunt branden. We zullen een aantal manieren bespreken hoe je deze backup DVD’s weer vanaf je computer te kunnen bekijken, en hoe je nieuwe dvd’s kunt branden met behulp van je geripte kopie.

 

Geripte dvd’s afspelen met DVD Play and VLC

Net zoals DVD Rip, is DVD Play een hulpprogramma dat samenwerkt met de bekende mediaplayer VLC. Wekt super handig, het enige wat je hoeft te doen is DVD play aangeven waar je geripte film zich bevind. DVDplay maakt dan een mooi overzicht van de gevonden films welke je met een klik af kunt spelen.

 

Geripte dvd bekijken met Windows Media Center

Als je gebruik maakt van Windows Media Center, dan kan je je geripte dvd’s direct bekijken vanuit dit programma. Voeg je map met geripte films toe aan de “My Videos library” en WMC zal ze automatisch als “afspeelbaar” tonen.

 

Burn Your Backups to a New DVD with ImgBurn

img burn

Zoals gezegd, mocht je originele dvd nu beschadigd zijn, dan wil je natuurlijk je geripte versie vanaf je harddisk op dvd branden. Uiteraard met alle functies en menu’s. Wat ik dan erg makkelijk vind werken is het programma ImgBurn. Om een geripte fim naar dvd te branden start je imgburn op en ga je naar de “Build modus” (selecteer Mode -> Build vanuit het ImgBurn menu). Klik vervolgens op de “browse folder” knop en selecteer de map van de geripte dvd welke je wilt branden.

Nadat je de map hebt geselecteerd stop je een blanco dvd in je dvd-brander en klik je op de “Calculate” knop om te bekijken of je dvd groot genoeg is om de film te kunnen branden. Als je een dvd wilt branden welke je geript hebt met DVDFab (alle 8GBs), dan heb je een dual-layer DVD brander nodig. Een normale dvd-brander brandt alleen 4GB single-layer discs, en dan is rippen met DVD Shrink de oplossing.

Er van uit gaande dat je dvd voldoende ruimte heeft klik je vervolgensimage op de “build” button (rechts weergegeven). LEt op, als je “built” knop er niet zo uit ziet als hier weergegeven, dan moet je even switchen naar de “Device Output mode” door te klikken op de kleine knop aan de linkerkant van de “Build” knop om over te schakelen naar de “Device Output mode”. Doe je dit niet dan wordt er een ISO bestand aangemaakt op je harddisk.

Succes met rippen!

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Rippen en kopieren

Comments

87 Responses to “DVD rippen, de complete RIP gids”