Downloaden = niet illegaal!

24/11/2010 door: Joost


imageHet is niet strafbaar om als consument gratis muziek en films van internet te plukken. Ook niet wanneer bekend is dat de bron illegaal is. Dit heeft het Gerechtshof van Den Haag gisteren bevestigd in twee gescheiden zaken.

ICT-advocaat Eric Verhelst schrijft in De telegraaf dat de uitspraak dat downloaden uit illegale bron wel strafbaar was niet houdbaar is. ”Als je zo’n verbod wilt naleven, dan moet je het downloadgedrag van de consument in de gaten houden”, legt Verhelst uit. ”Dat is onwenselijk.”

Wel geeft Verhelst aan dat er ook negatieve kanten kunnen zitten aan deze uitspraak “Hoewel de uitspraak dus goed nieuws is voor consumenten die graag downloaden kan deze ook een keerzijde hebben. Als de heffing voor fabrikanten van usb-sticks en lege cd’s hoger wordt kunnen ze...

dit doorberekenen in de verkoopprijs.”

De uitspraak betekent volgens Verhelst niet dat individuen niet strafrechterlijk aangepakt kunnen worden. ”Veel mensen downloaden via uitwisselingsdiensten als The Pirate Bay waardoor ze tijdens het downloaden ook direct uploaden. Dat is niet het geval wanneer een bestand binnen wordt gehaald via een nieuwsgroep. Daarom draaide de tweede zaak waarbij de Nederlandse nieuwsgroep FTD op last van de rechter alle verwijzingen naar de film ’Komt een man bij de dokter’ moest verwijderen.

Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

Lees meer over dit onderwerp:

Filed under: Downloaden,Overig

Comments

7 Responses to “Downloaden = niet illegaal!”