De grote kabelgids voor tv en video

26/11/2010 door: Joost


image

Veel mensen vragen zich af wat nu de beste manier is om het beeld op je TV te krijgen. Welke aansluitingen heb je hiervoor nodig? Kan dit digitaal of analoog? En wat is dan het beste? Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest gebruikte aansluitingen en welke nu het beste zijn om te gebruiken.

 

Analoge video aansluitingen

Een video beeld bestaat uit verschillende componenten, waarvan de belangrijksten de drie primaire kleuren zijn; rood, groen en blauw. Daarnaast zijn er nog twee signalen die voor de juiste synchronisatie zorgen/ Bij analoge aansluitingsmogelijkheden is het mogelijk deze componenten gescheiden of samengevoegd te versturen. Hoe meer er gescheiden is, des te beter.

Om een beeld analoog aan te sluiten zijn er verschillende mogelijkheden;

VGA

VGA is aansluiting die veel gebruikt wordt tussen een display en computer. Veel computers zijn hier dan ook mee uitgerust. Alle componenten van het signaal worden bij een VGA kabel gescheiden doorgestuurd.

vga aansluiting

Component kabel, RGB

Bij een RGB component kabel zeggen de kleuren van de kabels al genoeg. De kleuren worden gescheiden verstuurd naar het display. In principe is RGB component de beste analoge overdracht van beeld.

Component kabel, RGB

SCART

SCART is een van de meest gebruikte analoge video aansluitingen en dan ook bijna alle video apparatuur is uitgerust met een SCART aansluiting. Een SCART connector bevat 21 aansluitingspunten en kan een veelzijdigheid aan informatie versturen, waaronder ook audio, wat een groot voordeel is van SCART.

SCART

S-Video

Een S-Video kabel gaat al een stuk lager in kwaliteit aangezien de kleurinformatie gecomprimeerd wordt tot twee signalen. De kabel is dan ook klein simpel.

S-Video

Composiet

Een composiet kabel is de welbekende gele tulp kabel (met daaraan vast vaak een rode en witte kabel voor de audio). Bij deze kabel wordt alle informatie door middel van één signaal verstuurd.

image

 

Digitale video aansluitingen

DVI is een digitale vorm van beeldoverdracht, welke vaak gebruikt wordt om beeldsignalen te versturen van een computer naar een display. Een belangrijk punt van DVI is dat deze aansluiting alleen beeld kan doorsturen en geen audio. Er zijn drie verschillende soorten DVI connectoren.

DVI-D (Digitaal)

Dit type DVI is compleet digitaal en wordt dan ook gebruikt voor de verbinding tussen een digitale bron en digitaal display. Er vindt geen omschakeling meer plaats naar analoog. Voordeel hiervan is dat er geen signaal verloren gaat en de kwaliteit hoog is.

DVI-D

height="185" />

dvi-d

DVI-A (Analoog)

DVI-A is net een stapje hoger dan VGA. Het verschil is dat DVI-A uitgaat van een analoge ontvanger, welke niet om kan gaan met digitale signalen. Om deze reden wordt het digitale signaal van de bron omgezet naar analoog. Dit komt niet ten goede van de kwaliteit, maar is dus iets beter dan VGA.

DVI-A (Analoog)

DVI-I (Digitaal en Analoog)

Een DVI-I kabel is een multifunctionele kabel die om kan gaan met twee verschillende signalen; een analoog – analoog signaal en een digitaal – digitaal signaal. Digitaal – analoog en andersom is niet mogelijk.
Bij apparatuur is het van belang dat je goed kijkt welke aansluiting, en dus kabel, je nodig hebt. Meestal staat dit ook op de apparatuur zelf aangegeven bij de desbetreffende aansluiting. Nieuwere apparatuur kan sowieso overweg met DVI-D en DVI-I kabels. Wanneer je DVI-I ziet staan kun je er vanuit gaan dat zowel DVI-A als DVI-D signalen geaccepteerd worden.

dvi-i

Er zijn ook twee verschillende connectoren voor DVI-D en DVI-I; single link en dual link connectoren. We gaan hier niet te diep op in, maar het komt er op neer dat een signle link connector een lagere resolutie (1920×1080 pixels) aankan dan een dual link connector (248×1536 pixels). Ook heeft de dual link connector een hogere doorvoer snelheid, wat een betere kwaliteit tot gevolg heeft. 

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Deze aansluiting is de beste digitale aansluitingsmogelijkheid die er momenteel beschikbaar is. Zowel audio als video signalen worden zonder kwaliteitsverlies doorgestuurd van bron naar ontvanger, alles digitaal. HD video signalen, zoals we deze van bijvoorbeeld een Blu-ray speler naar een HD TV sturen, kunnen via een HDMI kabel verzonden worden.

Ook meerkanaals audio signalen, zoals Dolby of DTS geluid, gaan via deze kabel. Een groot voordeel van HDMI is dan het ook voorbereid is op de toekomst, voor hogere snelheden, nieuwere technieken en hogere resoluties.

HDMI Type A

HDMI Type A plug connector

Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden welke aansluitingen en kabels er bestaan en wat zo de verschillen zijn tussen de verschillende oplossingen. In het volgende artikel zal ik beschrijven welke oplossing het beste resultaat geeft.

Lees meer over dit onderwerp:

Comments

58 Responses to “De grote kabelgids voor tv en video”